Covid-19: Οι νοσηλευόμενοι ανήκουν σε τρεις διακριτές κατηγορίες από άποψη σοβαρότητας της νόσου

Αμερικανοί επιστήμονες ταξινόμησαν τους ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα προϋπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα και τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας τους.

Το 23% κατατάσσονται στην «αρνητική» κατηγορία με τα σοβαρότερα συμπτώματα και το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, το 17% στη «θετική» κατηγορία με την πιο ευνοϊκή κλινική εικόνα, ενώ το υπόλοιπο 60%, δηλαδή η πλειονότητα, σε μια ενδιάμεση «κανονική» κατηγορία.

Από το 23% των ασθενών της «αρνητικής» κατηγορίας περίπου ο ένας στους τέσσερις (ποσοστό 27%) αναμένεται να πεθάνει εξαιτίας της Covid-19 και των επιπλοκών της. Από τους ασθενείς της πολυπληθέστερης ενδιάμεσης κατηγορίας, ορισμένοι έχουν σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά και στους πνεύμονες, με τον κίνδυνο θανάτου τους να ανέρχεται περίπου στο 10%. Από τους ασθενείς της ευνοϊκής κατηγορίας, όλοι έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα και κανένας δεν πεθαίνει.

«Οι ασθενείς δεν πάσχουν από την Covid-19 με ομοιόμορφο τρόπο», τόνισαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One". Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 1.022 ασθενείς σε 14 αμερικανικά νοσοκομεία και 60 κλινικές και τους χώρισε σε τρεις διακριτούς «φαινότυπους» (κατηγορίες) ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους και την κλινική έκβαση της.

Οι ασθενείς της «αρνητικής» κατηγορίας έχουν τριπλάσιο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών και επταπλάσιο κίνδυνο νεφρικών επιπλοκών, σε σχέση με όσους ανήκουν στην «θετική» κατηγορία. Οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτή την κατηγορία είχαν χρόνια υποκείμενα νοσήματα πριν τη λοίμωξη Covid-19.

Οι ασθενείς της «κανονικής» κατηγορίας επίσης απαιτούν σημαντική θεραπεία και έχουν διπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε σχέση με τους ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται πρόσθετο οξυγόνο.

Οι ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, αλλά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης. Επιπλέον, έχουν τα λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και τις μικρότερες επιπλοκές. Όμως αρκετοί εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο (η λεγόμενη «μακράς διαρκείας Covid-19»), με συνέπεια το 10%, δηλαδή ο ένας στους δέκα, τελικά να χρειάζεται εκ νέου εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Απριλίου 2021 - 12:56

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
16:16
Άτομο άνοιξε πυρ έξω από καφενείο στη Γιόλου
15:41
Σύσταση Κομισιόν οι αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τους εναέριους χώρους Λιβάνου-Ισραήλ
15:32
Συνάντηση Υπουργών εξωτερικών Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας για τη Συρία
13:53
Νεκρός εντοπίστηκε 58χρονος κάτω από το όχημα του στην επαρχία Λεμεσού
13:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024
13:00
Σε ασφαλές μέρος ο ηγέτης του Ιράν μετά τη δολοφονία του Νασράλα
12:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
11:16
Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ
11:05
Ελεύθεροι ο πατέρας και ο Σύρος φίλος του ισοβίτη
10:53
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής
10:29
Τοποθετήσεις ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την απόδραση του ισοβίτη
09:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.