Αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer/BioNTech

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech παραμένουν ευρέως αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα του νέου κορονοϊού, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στην Ινδία, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η οποία στηρίζει την συνεχιζόμενη ώθηση που δίδεται στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Η έρευνα αυτή από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, εξετάζει την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα ανθρώπων, που είχαν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα αυτά δύο δόσεων, να εξουδετερώσουν τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη Δέλτα και Κάππα, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη διαφυγή, κάτι το οποίο υπονοεί ότι η τρέχουσα γενιά εμβολίων θα παρέχει προστασία κατά του B.1.617", σημειώνει η επιθεώρηση, αναφερόμενη στις παραλλαγές Δέλτα και Κάππα με κωδικό που χρησιμοποιείται από κοινού.

Ωστόσο η συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα μειώθηκε κάπως, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σημαντικές λοιμώξεις, προειδοποίησαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ανάλυση της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (PHE) έδειξε ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία σε ποσοστό άνω του 90% από τις νοσηλείες από την παραλλαγή Δέλτα.

"Μας ενθαρρύνει που βλέπουμε ότι τα μη κλινικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από την Οξφόρδη και αυτά τα στοιχεία, μαζί με την πρόσφατη πρώιμη ανάλυση σε πραγματικές συνθήκες της Public Health England, μας παρέχουν μια θετική ένδειξη ότι το εμβόλιό μας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση κατά της παραλλαγής Δέλτα", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ξεχωριστά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca Μενέλαος Πάγκαλος.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού γίνεται η παγκοσμίως κυρίαρχη εκδοχή του νέου κορονοϊού, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανέλυσαν επίσης μοτίβα επαναμόλυνσης σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως COVID-19. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα φαινόταν ιδιαίτερα υψηλός σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως προσβληθεί από το Βήτα και το Γάμμα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.

Αντιθέτως η προηγούμενη μόλυνση με το Άλφα, ή B117, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, παρείχε "εύλογη" προστασία από όλες τις παραλλαγές ανησυχίας, γεγονός το οποίο το καθιστά πρότυπο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα εμβόλια επόμενης γενιάς.

"Το B117 μπορεί να είναι υποψήφιο για εμβόλια για νέες παραλλαγές, τα οποία θα παρέχουν την ευρύτερη προστασία", σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαΐου
Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
15:53
Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παναγιωτοπούλου, γνωστή και ως "Μαντάμ Σουσού"
15:15
Η Πυροσβεστική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις λαμπρατζιές
15:08
Με στόχο την αποστολή στον Άρη ξεκινά στις ΗΠΑ το ετήσιο συνέδριο "Humans to Mars"
12:15
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 4 Μαΐου 2024
12:10
Σε κατάσταση συναγερμού η Κένυα και η Τανζανία: Πλησιάζει ο κυκλώνας Χιντάγια
12:10
Ελλάδα: Η μεγαλύτερη έξοδος εκδρομέων των τελευταίων ετών
11:38
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 04/05/24
11:22
Σε κρίση τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις φοιτητών
10:50
Έκαψαν ελαστικά σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού
10:41
Το Ισραήλ προσφεύγει στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας
08:35
Άντονι Μπλίνκεν: Η Χαμάς το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός
08:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.