Δρ. Πανα:Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού

Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ότι μέχρι και τις 14 Αυγούστου το 70,3% του ενήλικου πληθυσμού είχε ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 62,4%, η κ. Πανά ανέφερε ότι είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην ΕΕ όπου ένα σημαντικό ποσοστό έχει εμβολιαστεί πλήρως όμως αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό.

«Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, ούτε να μας δίνει δυστυχώς την αίσθηση της ασφάλειας της ανοσίας της αγέλης, ώστε να θεωρήσουμε ότι η κοινότητα είναι προστατευμένη. Η έννοια της ανοσίας της αγέλης με τον αυστηρό όρο ότι δεν επιτρέπει στον ιό να διασπείρεται και προστατεύει στο σύνολο της κοινότητας, ειδικά τώρα με τη μετάλλαξη Δ’, που αφορά το πιο μεταδοτικό στέλεχος που έχουμε να διαχειριστούμε από την έναρξη της πανδημίας, καθιστά την ανοσία της αγέλης πάρα πολύ δύσκολη», υπογράμμισε.

Είπε ότι αυτό που επιβάλλεται είναι να πετύχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιούμαστε να έχουμε ένα υψηλό τείχος προστασίας.

Τήρηση μέτρων προστασίας και από εμβολιασμένους, μεταδίδουν αλλά σε μικρότερο βαθμό

Σε σχέση με έρευνες ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν σε μεγάλο βαθμό τον κορωνοϊό και κυρίως τη μετάλλαξη Δ’, η κ. Πανά είπε ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας διότι και αυτοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Η κ. Πανά είπε ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο. Αν ένας εμβολιασμένος εκτεθεί σε περιβάλλον με πολύ υψηλό φορτίο θα μολυνθεί, αλλά ο ίδιος θα προστατεύεται και δεν θα διασπείρει με την ίδια δυναμική τον ιό, όπως ένας μη εμβολιασμένος.

«Δεν αναιρείται η αξία του εμβολιασμού στο να ελέγξεις την επιδημία. Είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της ανοσίας και της προστασίας από τον εμβολιασμό. Από την άλλη, χρειάζεται προσοχή, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, αερισμός χωρών, τα οποία μειώνουν σημαντικά τη διασπορά, ειδικά σε κλειστούς χώρους», επισήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι ειδήσεων: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
18:08
Τη θέση για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ
17:53
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/24
16:04
Έρευνα: Αυστηροποίηση κριτηρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις, σταθεροποίηση για νοικοκυριά
15:40
Σε επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγορεύεται η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
15:11
Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
14:47
Βαριές κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ εκτοξεύουν Αίγυπτος, Ιράκ και Ιορδανία
13:47
[ΒΙΝΤΕΟ] Πλήγματα «ευρείας κλίμακας» του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
13:39
Νορβηγία: ‘Eρευνα για την πώληση βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο
13:26
Εργασίες καθαρισμού του οδοστρώματος στην έξοδο Κοφίνου - Λάρνακας
13:12
Γκότσης: Στον «ύψιστο βαθμό» ετοιμότητας η Κύπρος για απομάκρυνση αμάχων
13:06
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/09/24
12:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.