Εντός της ημέρας η απόφαση του ΕΟΦ για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Αναμένεται εντός της ημέρας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η απόφαση θα ανακοινωθεί το απόγευμα και στη συνέχεια -σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΟΦ- θα υποβληθούν εισηγήσεις στον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Εξάλλου, οι Ιατρικές Υπηρεσίες, καθώς επίσης η Διαχειριστική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, προωθούν διάφορα σενάρια σε σχέση με τον τρόπο που θα είναι αποτελεσματική η υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Αρχές Σεπτεμβρίου η χορήγηση της τρίτης δόσης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτεραιότητα στη χορήγηση της τρίτης δόσης θα δοθεί στους ηλικιωμένους, σε όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΟΦ, η χορήγηση της τρίτης δόσης θα ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνεται μόνο με mRNA εμβόλια, δηλαδή των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ σημειώνεται πως η χορήγηση τρίτης δόσης δεν αφορά στον γενικό πληθυσμό, αλλά τις συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν προαναφερθεί.

Πρώτα οι οίκοι ευγηρίας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΟΦ οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς από τους οίκους ευγηρίας.

Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση στους οίκους ευγηρίας ή άλλα ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων θα γίνεται, όπως τον περασμένο Ιανουάριο, με κινητές μονάδες, στελεχωμένες από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Ετοιμάζεται επί χάρτου ο τρόπος

Εν αναμονή της απόφασης, το ΚΥΠΕ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Όλγα Καλακούτα, η οποία ανέφερε ότι η Διαχειριστική Ομάδα για τους εμβολιασμούς ετοιμάζει επί χάρτου τον τρόπο, με το οποίο θα μπορέσει αποτελεσματικά να υλοποιήσει την απόφαση για χορήγησης της τρίτης δόσης, ανάλογα και με τη σημερινή απόφαση του ΕΟΦ.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται κατά της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, παρότι χώρες όπως οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό όλων των πολιτών με τρίτη δόση.

Στο μεταξύ, χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης σε εμβολιασμένους.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αυγούστου 2021 - 12:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/24
16:04
Έρευνα: Αυστηροποίηση κριτηρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις, σταθεροποίηση για νοικοκυριά
15:40
Σε επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγορεύεται η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
15:11
Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
14:47
Βαριές κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ εκτοξεύουν Αίγυπτος, Ιράκ και Ιορδανία
13:47
[ΒΙΝΤΕΟ] Πλήγματα «ευρείας κλίμακας» του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
13:39
Νορβηγία: ‘Eρευνα για την πώληση βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο
13:26
Εργασίες καθαρισμού του οδοστρώματος στην έξοδο Κοφίνου - Λάρνακας
13:12
Γκότσης: Στον «ύψιστο βαθμό» ετοιμότητας η Κύπρος για απομάκρυνση αμάχων
13:06
Τίτλοι ειδήσεων: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024
13:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/09/24
12:18
Την ετοιμότητα της Κύπρου έναντι των προκλήσεων του μεταναστευτικού εξέφρασε ο Ιωαννίδης
11:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.