Χωρίς τέλος οι ανθρώπινες ιστορίες, στο επιτυχημένο έργο του Αρχείου του ΡΙΚ «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ». Αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε στην κοινωνία των πολιτών, η απόφαση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης να ανοίξει δημόσια τα πολύτιμα αρχεία της.
Η Αναστασία Κουμπαρίδου, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ήταν γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο στη Λευκωσία και κυρίως στις παλιές γειτονιές της πρωτεύουσας, από τη δεκαετία του ΄60. Μέχρι τα βαθιά της γεράματα ήταν βαθιά προσηλωμένη στην κοινωνική προσφορά. Με δική της πρωτοβουλία λειτούργησε μεταξύ άλλων τη Στέγη Άγιος Νικόλαος στην οποία έβρισκαν αρωγή νεαροί έφηβοι, τους οποίους η ζωή ανάγκαζε να κατέβουν από την ύπαιθρο στη Λευκωσία, για να εργαστούν. Η Στέγη βρισκόταν στην οδό Θησέως πίσω από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Μετά την τουρκική εισβολή άνοιξε μια δεύτερη στέγη κοντά στη Φανερωμένη, στην οποία έβρισκαν καταφύγιο νεαρά εργαζόμενα κορίτσια, τη φορά αυτή, κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής αργίας.
Σκαλίζοντας τα αρχεία του ΡΙΚ, εντοπίσθηκαν ιστορικά αρχεία με πρωταγωνίστρια την κυρία Κουμπαρίδου, η οποία παριουσιάζετο ωστόσο ως Ελένη Κουμπαρίδου. Με τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της, οι πληροφορίες γύρω από την πρώτη ίσως κοινωνική λειτουργό της Κύπρου, κατέκλυσαν το Αρχείο του ΡΙΚ. Συγγενείς της, άνθρωποι που τη γνώριζαν, ακόμα και άτομα τα οποία ευεργετήθηκαν από το έργο της, έσπευσαν να διορθώσουν το όνομα. Η Αναστασία Κουμπαρίδου αντικατέστησε άμεσα τη «λανθασμένη» Ελένη, παράλληλα με την αποκατάσταση του παλιού φιλμ του 1968 το οποίο δόθηκε στην κοινωνία στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Ηρόδοτου».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιστορία της Αναστασίας Κουμπαρίδου ακολουθώντας το Σύνδεσμο: https://digital-herodotus.eu/archive/video/items/7808/stege-ephebon-agios-nikolaos-anastasia-koumparidou-1968/?page=
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Αυγούστου 2021 - 19:52
Πηγή: ΡΙΚhttps://news.rik.cy/el/article/2021/8/5/h-istoria-ston-psephiako-erodoto-graphetai-sullogika-9040110/