Προσοχή στα μηνύματα που στέλνουμε, λέει ο Κ. Τσιούτης για αναφορές σε τέλος της πανδημίας

«Πριν βιαστούμε για ακόμα μία φορά να καταπιαστούμε από συγκεκριμένα μόνο ή πρώιμα δεδομένα, ας προσπαθήσουμε να δούμε την εικόνα ολοκληρωμένα», αναφέρει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, σχετικά με δημοσιεύματα και δηλώσεις που υπονοούν το τέλος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανάρτησή του ότι, οι καθημερινές μεταδόσεις συνεχίζουν να διαταράσσουν την καθημερινότητα μας, το ποσοστό θετικότητας παραμένει υψηλό, ακόμα και με τα πολλά τεστ που κάνουμε, οι εισαγωγές συνεχίζονται με αυξημένο ρυθμό. 

Προσθέτει επίσης ότι η COVID-19 δεν είναι μία απλή γρίπη, παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα συχνά, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους με long-COVID, καταγράφουμε θανάτους καθημερινά, σημειώνοντας ότι δεν πεθαίνουν μόνο ηλικιωμένοι και οι ηλικιωμένοι έχουν κι αυτοί δικαίωμα στη ζωή. Αναφέρει επίσης ότι «τα συστήματα υγείας όσο κι αν έχουν ενισχυθεί, έχουν συγκεκριμένα όρια».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιούτη «η πρωτοβάθμια φροντίδα και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ασθενείς με COVID19, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων». 

Αναφέρει ακόμα ότι η επόμενη μετάλλαξη είναι θέμα χρόνου και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι πιο «ήπια» και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της υφηλίου παραμένει ανεμβολίαστο. 

Τα φάρμακα, σημειώνει, «θα βοηθήσουν, αλλά έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και δεν είναι για τον καθένα, ούτε μειώνουν τη μετάδοση, η μακροχρόνια ανοσία (φυσική ή από εμβόλια) θα επιβεβαιωθεί ή όχι, μόνο μέσω της εμπειρίας».

Αυτό που οδηγεί τις μεταδόσεις, συνεχίζει ο επικεφαλής της ΣΕΑ, «είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά: ο κυριότερος λόγος που έχουμε εξάρσεις σε κύματα είναι ο εφησυχασμός και τα βεβιασμένα συμπεράσματα».

Το «ξεκλείδωμα» της κοινωνίας, αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Τσιούτης, «είναι μία προσπάθεια να προσαρμοστούμε στην νέα καθημερινότητα της πανδημίας, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν δούμε το θέμα ώριμα, συλλογικά, αντιμετωπίζοντας την αλήθεια που μας δείχνουν τα δεδομένα και βάζοντας πάνω απ’ όλα την ασφάλεια όλων».

«Ας μην μπερδεύουμε αυτή την προσπάθεια, με αυτό που "ελπίζουμε" ότι θα γίνει και κυρίως, ας είμαστε προσεκτικοί στα μηνύματα που δίνουμε», καταλήγει.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου 2022 - 13:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαΐου
Φωτιά από πτώση κεραυνού στο Δάσος Πάφου
17:18
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 5/5/24
16:33
Χωρίς πρόοδο οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο
16:15
Προειδοποίηση από την Cyta για απάτη μέσω SMS
16:09
Ύψωνας: Οργανωμένη η επίθεση από τους κουκουλοφόρους λέει η Αστυνομία - Σε εξέλιξη οι έρευνες (ΦΩΤΟ)
14:37
Απεβίωσε ο κύπριος ηθοποιός Σώτος Φιλιππίδης
13:23
Τίτλοι Ειδήσεων: Kυριακή 5 Μαΐου 2024
12:28
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 5/5/24
11:14
Ζαχάροβα: Oι χώρες της Βαλτικής απομακρύνθηκαν από τη Ρωσία -Προειδοποιεί για απάντηση με «ασύμμετρα» μέτρα
10:52
Επεισοδιακό το βράδυ της Αναστάσεως στη Λεμεσό- Ομαδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε αστυνομικούς και έκαψε περιπολικό
08:49
Συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν
08:45
Κίτρινη προειδοποίηση για την Κυριακή του Πάσχα - Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
06:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.