Πρόταση νόμου για να δοθεί το δικαίωμα της κληρονομικής διαδοχής των προσφυγικών κατοικιών όσων απεβίωσαν πριν το 2006, συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, την Τρίτη.
Η πρόταση αφορά κατοικίες που εγκαταλείφθηκαν μέχρι το 2006 επειδή απεβίωσαν οι ιδιοκτήτες τους και παραμένουν κενές μέχρι σήμερα, καθώς οι κληρονόμοι τους δεν είχαν το δικαίωμα να τις εκμεταλλευτούν.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επιτροπής, τον Απρίλη του 2006 είχε ψηφιστεί η νομοθεσία που αφορούσε την κληρονομική διαδοχή των προσφυγικών κατοικιών. Ωστόσο, η νομοθεσία δεν προνοούσε κάτι για όσους είχαν αποβιώσει, καθώς καμία νομοθεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει αναδρομικά.
Για την παρούσα πρόταση νόμου, είπε ότι «πήραμε κάποιες συμβουλές και καταρτίσαμε την πρόταση νόμου, οι οποίες αναφέρουν ότι εφόσον αυτή η νομοθεσία δεν επηρεάζει ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε τα συμφέροντα του οποιουδήποτε πολίτη, τότε δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας και η πρόταση μπορεί να προχωρήσει».
Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά τους κυβερνητικούς οικισμούς, «γιατί αυτές οι κατοικίες είχαν ανακτηθεί από το 2006 και είχαν παραχωρηθεί σε άλλους πρόσφυγες. Επομένως μπήκε ένας προβληματισμός για να δούμε αν θα εξαιρεθούν όλοι οι (κυβερνητικοί) προσφυγικοί οικισμοί και θα παραμείνουν μόνο στη νομοθεσία οι αυτοστεγάσεις ή αν θα μπει σχετική πρόνοια που να αφορά τις κατοικίες, οι οποίες δεν είχαν ανακτηθεί».
Επιπλέον, σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε όπως αναβληθεί η συζήτηση των σχετικών προτάσεων νόμου, γιατί υπάρχει νομοσχέδιο υπό επεξεργασία για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. «Πρέπει να σας πω ότι αυτό το ζήτημα εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο, από τον Νοέμβριο 2021. Και τότε μας είχαν πει να σταματήσουμε τη συζήτηση γιατί σύντομα έρχεται νομοσχέδιο. Έχει περάσει ένας χρόνος κι ακόμα βρίσκεται στη νομική υπηρεσία αυτό το νομοσχέδιο».
Γι’ αυτό, σημείωσε, ζήτησε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών να δώσει ημερομηνία κατάθεσης ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να αποσυρθεί η πρόταση νόμου. «Δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία κατάθεσης, επομένως θα συνεχίσει η συζήτηση και αναλήφθηκε η δέσμευση ενώπιον της Επιτροπής ότι μέχρι την τελευταία συνεδρία πριν τα Χριστούγεννα η πρόταση νόμου θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, εάν δεν έρθει το νομοσχέδιο από τη Νομική Υπηρεσία».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει στοιχεία για το πόσα σπίτια επηρεάζονται από τους κυβερνητικούς οικισμούς, ωστόσο σημείωσε ότι για τους συνοικισμούς αυτοστέγασης υπάρχουν διάσπαρτες πολλές κατοικίες «τις οποίες αυτή τη στιγμή μπορείτε να τις δείτε κενές γιατί δεν κατοικούνται, οι ιδιοκτήτες είχαν αποβιώσει πριν το 2006», ενώ, πρόσθεσε ότι τα παιδιά ή τα εγγόνια των ιδιοκτητών ενδιαφέρονται να τις αναπτύξουν ή να εκμεταλλευτούν τη γη στην οποία είχαν ανεγερθεί.
Επιπλέον, στην Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκε και πρόταση νόμου που υποχρεώνει το κράτος, την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει μελέτη στατικής επάρκειας σε όλες τις τουρκοκυπριακές κατοικίες και εμπορικά υποστατικά πριν τις παραδώσει στους δικαιούχους.
«Είναι ένα ζήτημα ασφάλειας. Είναι οικοδομές άνω των 47-48 χρόνων και με τα δομικά υλικά της εποχής. Εφόσον υπάρχει υποχρέωση για τις νέες κατοικίες, που ανεγείρονται σήμερα να τηρούν τις προϋποθέσεις και τα πιστοποιητικά ασφάλειας, δεν είναι δυνατόν να παραχωρούνται κατοικίες σε πρόσφυγες χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές», σημείωσε ο κ. Κέττηρος.
Επεσήμανε ότι για αυτή την πρόταση υπήρξε αρκετός προβληματισμός για το κατά πόσο θα περιληφθούν και τα εμπορικά υποστατικά, κατά πόσο θα αναλαμβάνει την ευθύνη ο ενοικιαστής και να γίνεται ένας συμψηφισμός με το ενοίκιο. Είπε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση και θα διαμορφωθεί αναλόγως η πρόταση νόμου.
Ερωτηθείς αν η πρόταση θα καλύψει και όσους ήδη διαμένουν σε τουρκοκυπριακές περιουσίες, ο κ. Κέττηρος είπε ότι στην πρόταση νόμου γίνεται λόγος για αυτούς που τους παραχωρούνται κατοικίες. «Είναι όμως κι αυτός ένας προβληματισμός που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής, για να δούμε πώς μπορεί να ενταχθεί η συγκεκριμένη πρόνοια εντός της νομοθεσίας», σημείωσε.
Σ.Ο
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2022 - 12:59
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/el/article/2022/10/11/ten-kleronomike-diadokhe-ton-prosphugikon-katoikion-oson-apebiosan-prin-to-2006-suzetese-e-epitrope-prosphugon-5104506/