Απάνθρωπη και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου την έλλειψη μεγάλης και ουσιαστικής προόδου στο ζήτημα της ταυτοποίησης των αγνοουμένων, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «48 χρόνια έχουν περάσει από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και η ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος των αγνοουμένων μας παραμένει σε εκκρεμότητα».
«Είναι μια απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που προκαλεί καθημερινά ανείπωτο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες συμπατριώτες μας σε Κύπρο και Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Ο Επίτροπος Προεδρίας επισήμανε ότι «από τις 1.510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο της ΔΕΑ περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα ή μεμονωμένα μικρά οστά 735 αγνοουμένων μας».
«Ως αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης εξακολουθούν να αγνοούνται, μετά από 48 ολόκληρα χρόνια, 775 αδέλφια μας. Μεταξύ τους και 47 Ελλαδίτες από τους 77 που είχαν αρχικά καταγραφεί», τόνισε.
Ο κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι η Κύπρος, σε συνεργασία και με την κυβέρνηση της Ελλάδας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε οι οικογένειες των αγνοουμένων σε Κύπρο και Ελλάδα, να τύχουν της μεταχείρισης που δικαιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κρούει, σε όλες τις κατευθύνσεις, «τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων, όπως το επιδιώκει η Τουρκία με την προκλητική στάση της, επιδιώκοντας την απόκρυψη των ευθυνών της για τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα της».
«Η Τουρκία θα πρέπει όμως να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της, πόσο μάλλον όταν αυτές καθορίζονται με σαφή και απόλυτο τρόπο από αποφάσεις διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
«Αναμένουμε και προσδοκούμε, ειδικά από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό για τους αγνοούμενους του πολέμου στην Ουκρανία και για τους αγνοούμενους ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας», κατέληξε.
Σ.Ο
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Οκτωβρίου 2022 - 14:31
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://news.rik.cy/el/article/2022/10/2/photiou-h-anthropistike-ptukhe-tou-problematos-ton-agnooumenon-paramenei-se-ekkremoteta-3809746/