Σχέδιο Δράσης για προώθηση του χαλουμιού στις διεθνείς αγορές παρουσίασε η Υπουργός Εμπορίου

Με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του χαλουμιού ως αυθεντικού κυπριακού προϊόντος, αλλά και την αύξηση των εξαγωγών στις διεθνείς αγορές, η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για προώθηση του χαλουμιού σε χώρες του εξωτερικού.

Το "Σχέδιο Δράσης 2022-2024" παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία προσκεκλημένοι ήταν o υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, στελέχη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, καθώς και εκπρόσωποι του κλάδου.

Έγινε επίσης η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας halloumi.cy, η οποία αναπτύχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με στόχο να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία ενημέρωσης εισαγωγέων και καταναλωτών στο εξωτερικό για το χαλούμι.

Όπως ανέφερε η κυρία Πηλείδου, η διαδικασία για κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης άρχισε πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο μελέτης του υπουργείου για προώθηση των βασικών εξαγωγικών προϊόντων της Κύπρου.

Στόχος, σημείωσε η υπουργός, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο διεθνές εμπόριο για το χαλούμι, μετά και τη συμπερίληψή του στον κατάλογο ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, είπε, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στο εξωτερικό ως προς την κυπριακή προέλευση του προϊόντος και η αύξηση των εξαγωγών χαλουμιού προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με την κυρία Πηλείδου, σήμερα το χαλούμι εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες, με κύριες αγορές εξαγωγής το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία και την Πολωνία. Πρόσθεσε ότι από το 2016 έως το 2021 οι εξαγωγές χαλουμιού σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό πέραν του 30%.

Ανησυχία για τον εγχώριο ανταγωνισμό που μπορεί να προκύψει από τους Τουρκοκύπριους, εξέφρασε ο πρόεδρος των Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, αφού, όπως είπε, θα εισάγουν ζωοτροφές από την Τουρκία, θα παράγουν γάλα με χαμηλό κόστος και θα ανταγωνίζονται τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους και τυροκόμους.

Ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, είπε πως είναι εύλογες οι ανησυχίες των τυροκόμων και τους διαβεβαίωσε πως η διαδικασία ελέγχου θα είναι πολύ αυστηρή. Σημείωσε πως οι διαδικασίες που θα πρέπει να πληρούν οι Ελληνοκύπριοι τυροκόμοι, θα πρέπει να πληρούν και οι Τουρκοκύπριοι τυροκόμοι και θα ελέγχονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από την παραλαβή των ζωοτροφών και διατροφή των ζώων, μέχρι την παραγωγή του προϊόντος στα τυροκομεία.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022 - 14:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Στο μικροσκόπιο ο διττός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και το ανέλεγκτο των αποφάσεων του
16:01
Υπουργός Υγείας: Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα
15:54
Στην Κύπρο για να ενθαρρύνει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, λέει η Μέτσολα
15:35
Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ένα χρόνο από τραγωδία στα Τέμπη. Επεισόδια στο Σύνταγμα
15:02
Γιουροβίζιον: Στη δημοσιότητα δίνεται αύριο (29/02) το επίσημο βίντεο κλιπ το τραγουδιού “Liar”
14:42
Σύλληψη οδηγού ταξί από την Τουρκία. Οπλοφορούσε ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπορίας όπλων
14:19
Μάκης Κεραυνός: Όλοι θα έπρεπε να επιδιώκαμε την Ενιαία Εποπτική Αρχή
14:00
Με τον Βασιλιά και τον πρωθυπουργό  της Ολλανδίας συναντάται σήμερα ο  Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
13:41
Τμήμα Μετεωρολογίας- 2ο Δελτίο Καιρού 28/2/24
13:25
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
13:05
Χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις Ισραήλ- Χαμάς για εκεχειρία
12:55
Υπουργός Εσωτερικών: Μείωση στις αφίξεων μεταναστών και στις αιτήσεις ασύλου
12:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.