O ΠΟΕ προειδοποιεί ότι οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω

Photo by Fabrice COFFRINI / AFP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέβλεψε επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου την επόμενη χρονιά καθώς οι πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων και τα αυξανόμενα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση για εισαγωγές, ενώ προειδοποίησε για πιθανή συρρίκνωση εάν επιδεινωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Οργανισμός δήλωσε σήμερα ότι εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, συγκριτικά με την εκτίμηση του Απριλίου για αύξηση κατά 3,0%. Ωστόσο, για το 2023, αναμένει αύξηση του εμπορίου μόλις κατά 1,0%, συγκριτικά με προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%.

Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις του. Οι εκτιμήσεις του για αύξηση του εμπορίου κυμαίνονταν από 2,0% έως 4,9% φέτος και από -2,8% έως 4,6% για το 2023.

«Η εικόνα για το 2023 έχει επιδεινωθεί σημαντικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ακόμα χαμηλότερες προβλέψεις την επόμενη χρονιά. «Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε η ίδια.
Καιρικά φαινόμενα που πλήττουν περιοχές όπου παράγονται τρόφιμα ή που προκαλούν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την αύξηση του εμπορίου, παράλληλα με την αδυναμία στην Κίνα, όπου οι εξάρσεις της COVID-19 έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή.

Η ίδια προειδοποίησε επίσης κατά της «δελεαστικής αντιμετώπισης» του να προσφύγει κανείς σε εμπορικούς περιορισμούς, λέγοντας πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε διάφορες χώρες μειώθηκαν από 57 σε 42 τον περασμένο μήνα, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι σε 53 λόγω νέων μέτρων.

Η πρόβλεψη του ΠΟΕ δεν καλύπτει τον τομέα τον υπηρεσιών, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι οι τουριστικές αφίξεις πιθανόν να μειωθούν αφού τριπλασιάστηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2022.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2022 - 15:49

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Το Κυπριακό στη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Βασιλιά της Ολλανδίας
18:54
Σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με μία σπάνια ασθένεια
18:31
Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη - 34 περιστατικά στην Ελλάδα
18:20
Αθήνα: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις για τις 57 ψυχές από το δυστύχημα στα Τέμπη
18:03
Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι οι ένοχοι για την τραγωδία των Τεμπών θα τιμωρηθούν
18:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
18:00
Στο μικροσκόπιο ο διττός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και το ανέλεγκτο των αποφάσεων του
16:01
Υπουργός Υγείας: Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα
15:54
Στην Κύπρο για να ενθαρρύνει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, λέει η Μέτσολα
15:35
Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ένα χρόνο από τραγωδία στα Τέμπη. Επεισόδια στο Σύνταγμα
15:02
Γιουροβίζιον: Στη δημοσιότητα δίνεται αύριο (29/02) το επίσημο βίντεο κλιπ το τραγουδιού “Liar”
14:42
Σύλληψη οδηγού ταξί από την Τουρκία. Οπλοφορούσε ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπορίας όπλων
14:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.