Η Ελλάδα έχει ισχυρούς εταίρους και συμμάχους στο πλευρό της και Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, ικανές να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, απέναντι σε κάθε πρόκληση ή απειλή.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας, χθες, στο τακτικό συνέδριο Περιφερειακής Ενώσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, με αποφασιστικότητα, τόλμη και όραμα σχεδιάζουμε το μέλλον μας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, 11 και 12 Νοεμβρίου.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία «το αυτονόητο», δηλαδή «να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δίκαιου της Θάλασσας και τις εδώ και περίπου 100 χρόνια ισχύουσες συνθήκες, με τις οποίες έχει καθοριστεί το υφιστάμενο status quo στο Αιγαίο».
«Παρακολουθούμε», συνέχισε, «στενά τις εξελίξεις με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση χωρίς κανέναν εφησυχασμό και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο γαλάζιο της σημαίας και της πατρίδας μας. Προτάσσουμε ενεργά στο διπλωματικό πεδίο τη διαρκή παραβατικότητα της Άγκυρας, θωρακίζουμε τη χώρα με ένα σωστά μελετημένο και εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα συνάπτουμε ιδιαίτερες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με συμμάχους και φίλους διεθνώς».
Χαρακτήρισε το συνέδριο «κορωνίδα των αυτοδιοικητικών εξελίξεων της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου για την τρέχουσα περίοδο» ενώ επισήμανε ότι «το 18,7% της ελληνικής επικράτειας αποτελείται από νησιά, στα οποία διαμένει περισσότερο από το 15% του συνολικού μας πληθυσμού, με τις οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτά, τόσο στη θάλασσα όσο και τον παράκτιο χώρο τους, να αποτελούν βασικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους για τη χώρα».
Η κυβέρνηση, ανέφερε, με προμετωπίδα της το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια Οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη» διαμόρφωσε για πρώτη φορά, Εθνική Στρατηγική για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο», με συγκεκριμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και μετρήσιμους δείκτες – στόχους, «συνιστώντας μια σημαντική τομή στην πρόοδο και την ευημερία των νησιών μας».
«Για πρώτη φορά», ξεκαθάρισε, «οι χωρίς συνοχή αποσπασματικές παρεμβάσεις, έδωσαν τη θέση τους σε μια ολιστική στρατηγική προσέγγιση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν, προδιαγράφοντας τρία διακριτά χρηματοδοτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν:
Χρηματοδότηση Έργων Δημοσίου Χαρακτήρα, όπως το ειδικό πρόγραμμα «Νέαρχος», το οποίο χρηματοδοτεί δημόσια έργα λιμενικών υποδομών, υποδομών και δικτύων διαχείρισης και διανομής ύδατος, ιδίως σε απομακρυσμένα ή άνυδρα νησιά, διαχείρισης ενέργειας και θαλασσίων ενδομεταφορών, που συνδέονται με τη διασφάλιση ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του νησιωτικού χώρου.
Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, με πόρους του Εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο να αντιμετωπισθούν κρίσιμα λειτουργικά έξοδα για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας και τέλος
Το Ταμείο Θαλάσσιας και Γαλάζιας Οικονομίας, που εστιάζει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να στρέψουν το παραγωγικό τους μοντέλο σε δραστηριότητες της θαλάσσιας οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της ναυτιλιακής τεχνολογίας, του ναυτιλιακού ή ναυπηγικού εξοπλισμού, της πληροφορικής και των επικοινωνιών».
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου 2022 - 13:26
Πηγή: ΕΡΤhttps://news.rik.cy/el/article/2022/11/12/n-khardalias-oi-enoples-dunameis-mas-apoteloun-paniskhure-apotreptike-duname/