Στον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από το Βερολίνο, μετά τη Σύνοδο Διαδικασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια με οικοδεσπότη τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή απεξάρτηση των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε επιπλέον πως «η χώρα μας φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στα Βαλκάνια προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν απάντησε πως «εάν απαντούσα στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που απειλούν την Ελλάδα στα λόγια, δεν θα έκανα άλλη δουλειά» και με καυστικό τρόπο υπογράμμισε «Εάν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό ίσως και γω θα ήθελα να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλη θεματολογία»
Στη Σύνοδο Κορυφής μετέχουν οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), και συμμετέχουν ηγέτες άλλων χωρών της περιοχής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της θα εξακολουθήσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της έξαρσης της ακρίβειας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή του νέου μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού»
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετική την πρώτη ανταπόκριση αγοράς και καταναλωτών στο συγκεκριμένο μέτρο και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση δρομολογεί εδώ και αρκετούς μήνες δράσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αφού απαρίθμησε τις πλέον πρόσφατες εξ αυτών, όπως την χορήγηση επιδοτήσεων 7,5 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς του ρεύματος, το έκτακτο βοήθημα για του ευάλωτους ενόψει Χριστουγέννων και τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις, σημείωσε με νόημα: «Υπάρχουν εύκολες κριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις, αλλά πλέον οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Σε ερώτηση για τις νέες τουρκικές προκλήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν απαντούσα κάθε φορά σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν θα έκανα άλλη δουλειά», ενώ υπενθύμισε πως οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε δε, πως «αν και στην Ελλάδα είχαμε πληθωρισμό που έτρεχε πάνω από το 85% θα επεδίωκα και εγώ να αλλάζω τη συζήτηση».
Αναφορικά με τις εργασίες της Συνόδου για τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, ενώ επανέλαβε τη φιλοδοξία της Αθήνας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ο οποίος ενισχύεται και από τις υποδομές που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επέμεινε πως η απεξάρτηση των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι κρίσιμη και επανέλαβε ότι όλα τα κράτη της περιοχής αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας.
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2022 - 16:45
Πηγή: ΕΡΤhttps://news.rik.cy/el/article/2022/11/3/metsotakes-apo-berolino-krisime-gia-ta-dutika-balkania-e-apexartese-apo-to-rosiko-phusiko-aerio/