Αρχές του 2023 θα διενεργηθεί νέα γεώτρηση στο θαλασσο-τεμάχιο Αφροδίτη

Φώτο Αρχείου - AFP / by CHRISTOS AVRAAMIDES PIO

Αρχές του 2023 θα διενεργηθεί και νέα γεώτρηση στο θαλασσο-τεμάχιο Αφροδίτη ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για του Υπουργείου για το 2023.

Το διαφορετικό σε αυτή την γεώτρηση θα είναι το γεγονός, ότι θα τοποθετηθούν και υποδομές παραγωγής.

Ωστόσο για να μπορεί να υπάρξει πλήρης εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αέριου από το Αφροδίτη, αυτό θα μπορεί να γίνει μέχρι το 2027.

Δεν τίθεται θέμα εγκατάστασης πλωτής μονάδας και τα σενάρια τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη είναι της μεταφοράς του αερίου με αγωγούς.

Το 2023 θα διενεργηθεί και νέα γεώτρηση στο θαλασσο-τεμάχιο Ζεύς 1.

Η Νατάσα Πηλείδου επεσήμανε:

  • Μέχρι τον Ιούλιο του 2023 θα ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στην προβλήτα στο Βασιλικό για την μεταφορά φυσικού αερίου.

  • Σήμερα το κόστος ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος φθάνει στα 25 σεντ, ενώ με την έλευση του φυσικού αερίου θα μειωθεί μεταξύ 7 και 9 σεντ.

  • Η συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φθάνει σήμερα στο 14,9%. Με την λειτουργία του καλωδίου διασύνδεσης με την Ελλάδα και το Ισραήλ και την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, η συνεισφορά των ΑΠΕ θα φθάσει στο 50%.

  • Δεν θα επιβληθεί κανένα τέλος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιακό επίπεδο.

  • Προωθούνται οι διαδικασίες για προσφορές συστημάτων αποθήκευσης, με προϋπολογισμό 80εκ. ευρώ. Στόχος είναι να λειτουργήσουν μέχρι το 2024.

  • Τα ευάλωτα νοικοκυριά στην Κύπρο φθάνουν στις 80 χιλιάδες και δικαιούνται συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Ενέργειας, όπως εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων και αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, με δαπάνη σχεδόν 200 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες στον έφορο εταιριών.

  • Το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 21,8%.

  • Τα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια για την περίοδο μεταξύ 2021-27 φθάνουν στα 580 εκ. ευρώ.

  • Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου φθάνει στα 151 εκ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς εξήρε τα σχέδια τα οποία αφορούν 80 χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία μπορούν να λάβουν μέχρι και το 80% της δαπάνης, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κατήγγειλε βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, κατήγγειλε τις καθυστερήσεις στην έλευση του φυσικού αερίου και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΡΙΚ, Παναγιώτης Καπαρής

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου 2022 - 12:24

Τελευταιες Ειδησεις

21 Φεβρουαρίου
Ισραήλ: Η Κνεσέτ αποκλείει την «μονομερή» δημιουργία παλαιστινιακού κράτους
16:54
Δύο νεκροί σε ισραηλινή πυραυλική επίθεση στη Δαμασκό
16:02
Η ρωσική δικαιοσύνη θα εξετάσει στις αρχές Μαρτίου προσφυγή της μητέρας του Ναβάλνι
14:47
Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το Ισραήλ
13:54
Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το χαλλούμι χαιρέτισε το Υπουργείο Γεωργίας
13:40
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
13:06
Καταγγελία για τροφική δηλητηρίαση ποδοσφαιριστών του Άρη Λεμεσού (ΒΙΝΤΕΟ)
12:58
Τραυματισμός οπλίτη της ΕΛΔΥΚ σε άσκηση
12:52
Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε σε όχημα γυναίκας στη Λάρνακα
12:47
Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς οικία πλησίον του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό (ΒΙΝΤΕΟ)
12:46
Νέο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)
12:31
Σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας για την έκρηξη στη Μακεδονίτισσα (ΒΙΝΤΕΟ)
12:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.