Αίμα που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο μεταγγίστηκε σε ανθρώπους στην πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιμή.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν τεχνητό αίμα σε ποσότητα που δεν ξεπερνούσε τις δύο κουταλιές, για να δουν πώς το συγκεκριμένο αίμα αποδίδει μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Η μελέτη επικεντρώνεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.
Η κλινική δοκιμή "RESTORE", όπως ονομάζεται, διεξάγεται από επιστήμονες των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και διαφόρων άλλων Πανεπιστημίων. Στη μελέτη αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον δέκα υγιείς εθελοντές. Όλοι θα λάβουν δύο μίνι-μεταγγίσεις, με διαφορά τεσσάρων μηνών και με τυχαία σειρά, των εργαστηριακά καλλιεργημένων κυττάρων αίματος και των τυπικών κυττάρων, τα οποία προέρχονται από τον ίδιο δότη. Δύο συμμετέχοντες έχουν ήδη λάβει τα εργαστηριακά κύτταρα αίματος και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει παρενέργειες.
Η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες και από μια αρχική δεξαμενή περίπου μισού εκατομμυρίου βλαστοκυττάρων, προκύπτουν 50 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά φιλτράρονται για να ληφθούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία βρίσκονται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης για μεταμόσχευση.
Το αίμα έχει επισημανθεί με μια ραδιενεργή ουσία, που χρησιμοποιείται συχνά σε ιατρικές διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να δουν πόσες μέρες παραμένει στο ανθρώπινο σώμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαρκούν φυσιολογικά για περίπου 120 ημέρες, προτού χρειαστεί να αντικατασταθούν.
Όπως αναφέρει το BBC, η αιμοδοσία κοστίζει στο βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) περίπου 130 λίρες.
Μια άλλη πρόκληση είναι ότι τα συλλεγόμενα βλαστοκύτταρα τελικά εξαντλούνται, γεγονός που περιορίζει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να αναπτυχθεί. Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να παραχθούν οι ποσότητες που θα απαιτούνται κλινικά.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής μεταγγίσεων στο "NHS Blood and Transplant", δρ Φαρούχ Σα, η παγκοσμίως πρωτοποριακή αυτή έρευνα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη μετάγγιση αίματος σε άτομα με παθήσεις, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Μ.Β
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Νοεμβρίου 2022 - 15:30
Πηγή: Αssociated Presshttps://news.rik.cy/el/article/2022/11/9/aima-pou-gia-prote-phora-anaptukhtheke-se-ergasterio-khoregeitai-se-anthropous-5856613/