Χαμηλά η Κύπρος στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, σύμφωνα με έρευνα της EFPIA

Τα δεδομένα πρόσφατης έρευνας που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών EFPIA σε σχέση με την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κατά την περίοδο 2017-2020, καταδεικνύουν πως η Κύπρος έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει στο ζήτημα αυτό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα καινοτόμων φαρμάκων η Κύπρος καταλαμβάνει την 23η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες με μόλις 45 (28%) καινοτόμα φάρμακα να διατίθενται από τα συνολικά 160 που έχουν εγκριθεί την περίοδο 2017-2020. Ο μέσος όρος ανάμεσα στις 39 χώρες είναι το 46% (74 καινοτόμα φάρμακα).

Την πρωτιά σε σχέση με τη διαθεσιμότητα φαρμάκων κατέχει η Γερμανία, καθώς δίνει πρόσβαση σε 147 από τα 160 εγκεκριμένα καινοτόμα φάρμακα.

Εξίσου ανησυχητικά για την πρόσβαση των ασθενών της Κύπρου σε καινοτόμα φάρμακα είναι τα δεδομένα σχετικά με το χρόνο που χρειάζεται για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά οι ασθενείς, όπως επίσης και η μορφή της πρόσβασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τα 45 διαθέσιμα καινοτόμα φάρμακα στην Κύπρο, μόνο το 2% διατίθενται με πλήρη πρόσβαση, ενώ το 98% υπόκεινται σε περιορισμούς στην πρόσβαση (πχ μέσω της διαδικασίας ονομαστικών αιτημάτων).

Το ποσοστό αυτό αποτελεί τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις 39 χώρες. Την πρωτιά καταλαμβάνει και πάλι η Γερμανία, καθώς το 99% των καινοτόμων φαρμάκων διατίθενται με πλήρη πρόσβαση εντός του  συστήματος υγείας.

Το παράδειγμα της Γερμανίας και των χωρών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο και επιδιωκόμενο στόχο για την Κύπρο, καθώς η ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο εγχώριο σύστημα υγείας γίνεται σχεδόν αμέσως μετά την εξασφάλιση της κεντρικής ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας για κάθε σκεύασμα, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάζει η EFPIA, η όλη διαδικασία ένταξης έχει διάρκεια μόλις 133 ημέρες.

Σύμφωνα άλλωστε με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης και σε σχέση με τα ποσά που δαπανώνται/επενδύονται  για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας, όπως και πιο στοχευμένα για την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια. Το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δαπανήθηκε για τον τομέα της Υγείας στη χώρα μας το 2020 αγγίζει μόλις το 5,9%, σε μια χρονιά όπου ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμάνθηκε στο 8%.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2019 στην Κύπρο ήταν μόλις 3,5%. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των φαρμάκων, στην Κύπρο η συγκεκριμένη δαπάνη για φάρμακα και ιατροτεχνολογικα προϊόντα, ανά άτομο, ανέρχεται σε 332€ ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στα 630€ ανά άτομο. Από τα στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι στην προσπάθεια για διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, δεν αρκεί η αναβάθμιση δομών και διαδικασιών, αλλά είναι σημαντικό οι αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν παράλληλα σε επανασχεδιασμό και επανακατανομή πόρων και επενδύσεων, έτσι ώστε να προωθείται η διασφάλιση καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων εντός συστήματος.

Ως ΚΕΦΕΑ, σημειώνεται, έχουμε επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια προθυμία και καλή διάθεση για διαβουλεύσεις και διάλογο με τις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να αποκτήσουν οι ασθενείς απόλυτη πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.

Είναι πεποίθησή μας, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι αν τηρηθούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας και εφαρμοστούν όσα έχουμε συμφωνήσει κατά τις διαβουλεύσεις μας με τις Αρχές, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά και οι ασθενείς θα αποκτήσουν πρόσβαση στις ενδεδειγμένες καινοτόμες θεραπείες τους.

Όπως αναφέρει η ΚΕΦΕΑ, σημαντική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, με βασική επιδίωξη τη διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης εκατομμυρίων ασθενών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καινοτόμων φαρμάκων, έγκαιρα και με ταχύτητα.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, επισημαίνεται, δεν είναι άλλος από τη δραστική αύξηση της διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμάκων στα κράτη μέλη της ΕΕ και της μείωσης του χρόνου αναμονής των ασθενών για πρόσβαση σε νέες θεραπείες..

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) έχουν δεσμευτεί ότι θα καταθέτουν ολοκληρωμένους φακέλους ένταξης ενός καινοτόμου φαρμάκου στα συστήματα υγείας κάθε χώρας, το αργότερο δύο χρόνια από την εξασφάλιση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω φαρμάκου από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Ταυτόχρονα, η EFPIA προχώρησε στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία τα μέλη από τα διαφορετικά κράτη μπορούν να αναρτούν δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις ανά χώρα αρμόδιες Αρχές σε σχέση με την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στα συστήματα υγείας.

Α.Τ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απριλίου 2022 - 12:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Νοεμβρίου
Η Ρωσία κατέλαβε το χωριό Κοπάνκι στην περιφέρεια του Χαρκόβου
11:51
Λάμι: Η Βρετανία δε θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία
11:44
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 26/11/24
11:19
[ΒΙΝΤΕΟ] Παρέλυσαν τα δημόσια νοσηλευτήρια
11:08
Νέα έκκληση ΟΣΕΟΚ για τερματισμό της απεργίας στον κλάδο του ετοίμου σκυροδέματος
10:57
Σε ετοιμότητα όλοι οι γιατροί και το προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα
10:52
Υπερβολικό χαρακτήρισε τον αριθμό των αντιδημάρχων ο Υπουργός Εσωτερικών
10:35
[ΒΙΝΤΕΟ] Στις επικρίσεις του ΟΚΥΠΥ και της ΟΣΑΚ απάντησε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ
09:29
ΟΣΑΚ: Ελπίδα να τελείωσει η απεργία χωρίς απώλεια ζωών
09:08
[ΒΙΝΤΕΟ] Καλεί τους μοναχούς να υπακούσουν ο Αρχιεπίσκοπος
08:53
Χαριλάου: Οι απολαβές των γιατρών μετά τη λειτουργία του ΟΚΥΠΥ έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί
08:46
Ενημέρωση Αστυνομίας για το οδικό δίκτυο
06:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.