Η αξιοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ισραήλ θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το EuroAsia InterConnector, τονίζοντας τη σημασία της Κύπρου και της Ελλάδας για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, είπε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, και ενός αγωγού φυσικού αερίου-υδρογόνου στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Νεγκέβ την Τρίτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως «εξερευνούμε τώρα τρόπους για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με το Ισραήλ».
«Έχουμε δύο μεγάλα έργα υπό προετοιμασία: το μακρύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσμο, που διασυνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. Με την πάροδο του χρόνου η ηλεκτροδότηση μέσω του καλωδίου θα γίνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η επένδυση».
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χορηγία 657 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector ισχύος 2.000 μεγαβάτ που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Το EuroAsia Interconnector είναι Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και περιλαμβάνεται στον κατάλογο υποδομών ΕΚΕ της Ένωσης από το 2013.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι το Ισραήλ έχει «αφθονία φυσικών πόρων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Και το δεύτερο έργο είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου και καθαρού υδρογόνου στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και του Ισραήλ. Είπε ότι αυτή η υποδομή θα συμβάλει επίσης στην απαλλαγή του ενεργειακού μας μίγματος από εκπομπές άνθρακα.
«Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς οι δημοκρατίες ενώνονται όχι μόνο σε περιόδους συγκρούσεων, αλλά και για να πολεμήσουν αυτόν τον τεράστιο εχθρό που ονομάζεται κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι η μεγάλη κρίση που υποβόσκει» είπε σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Σημείωσε ότι «χρειάζεται να επιστρατεύσουμε όλη μας τη γνώση, την εμπειρογνωμοσύνη μας και το επιχειρηματικό μας πνεύμα για να επιφέρουμε τις καινοτόμες τεχνολογίες, να εργαστούμε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα πλανήτη στον οποίο θα υπάρχουν ακόμα εποχές, μια άνοιξη, ένα καλοκαίρι, ένα φθινόπωρο και ένας χειμώνας».
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2022 - 19:41
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/el/article/2022/6/15/o-euroasia-interconnector-kupros-ellada-kai-israel-tha-boethesoun-sten-energeiake-apexartese-tes-ee-3023636/