Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινστιτούτου Κύπρου ,ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηένου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, το “Athienou Archaeological Project” και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, δημιούργησαν πιστό αντίγραφο αναθηματικής πλάκας από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Γόλγων, χρησιμοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους.
Η πρωτότυπη πλάκα , αναφέρεται, βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην Νέα Υόρκη, το οποίο είχε αναλάβει την τρισδιάστατη καταγραφή και απεικόνιση της πρωτότυπης πλάκας, καθώς και τη λήψη εικόνων υψηλής ευκρίνειας του αντικειμένου.
Από την πλευρά του το εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης του Ινστιτούτου Κύπρου, ανέλαβε την εκτύπωση του τρισδιάστατου μοντέλου σε 3D printer, με το αντίγραφο να αποτελείται από βιοδιασπώμενο θερμοπλατικό πολυεστέρα (PLA) με ευκρίνεια εκτύπωσης στα 0.09mm.
Το αντίγραφο της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να δημιουργηθεί μία ενιαία μήτρα από σιλικόνη. Από τη σιλικόνη προέκυψε το γύψινο εκμαγείο, το οποίο αποδίδει καλύτερα την αίσθηση του πραγματικού βάρους του πρωτοτύπου, καθώς ο γύψος είναι υλικό που επιδέχεται λεπτομερή επεξεργασία στο χέρι, ώστε να μπορεί να τονιστεί ο γραπτός και εγχάρακτος διάκοσμος της αναθηματικής πλάκας.
Επίσης, η καλλιτεχνική και τεχνική επεξεργασία βοήθησε στην απόδοση των ρεαλιστικών χρωμάτων του αντικειμένου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία παρόμοια με αυτά της αρχαιότητας, καθώς και φυσικές χρωστικές από την Κύπρο.
Η εκτύπωση σε 3D printer έγινε υπό την εποπτεία του Αγάπιου Αγαπίου, με την κατασκευή του γύψινου εκμαγείου να γίνεται από τον Haroutioun Arakelian. Η καλλιτεχνική παρέμβαση και η επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου πραγματοποιήθηκε από τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, ενώ το βίντεο που επεξηγεί τη διαδικασία δημιουργίας του αντιγράφου δημιουργήθηκε από την Μαρίνα Φάκα και την Ανδριάνα Νικολαΐδου.
Τον συντονισμό ανέλαβαν τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέα Πίττα» (APAC Labs) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το Γραφείο Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης του Ινστιτούτου Κύπρου. Συντονίστρια του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, ήταν η Μαρίνα Φάκα.
Ι.Ν
https://news.rik.cy/el/article/2022/6/20/pisto-antigrapho-anathematikes-plakas-apo-ton-arkhaiologiko-khoro-ton-golgon-demiourgesan-sto-institouto-kuprou/