Αρχίζει αύριο στη Λεμεσό στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall) το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το οποίο πραγματοποιείται για 17η χρονιά.
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα παρουσιάσει σε παγκύπρια πρεμιέρα μερικά από τα πιο πολυβραβευμένα δημιουργικά ντοκιμαντέρ που ξεχώρισα κατά τη διάρκεια της χρονιάς από την παγκόσμια κινηματρογραφική παραγωγή. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου.
Στις πολυθεματικές και κινηματογραφικές προσεγγίσεις θα παρουσιαστούν:
«Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» ντοκιμαντέρ της καταξιωμένης ντοκιμαντερίστριας και εικαστικού Εύας Στεφανή το οποίο ακολουθεί τη θρυλική ιερόδουλη Δήμητρα Κανελλοπούλου, από το σπίτι της στον ιστορικό οίκο ανοχής στην Αχαρνών και πίσω, σε ένα ντοκιμαντέρ που διήρκεσε 12 χρόνια. H Eύα Στεφανή θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ.
«Midwives» Το ντοκιμαντέρ της Snow Hnin Ei Hlaing, που απέσπασε το ειδικό βραβείο επιτροπής για διεθνές ντοκιμαντέρ στο φετινό Σάντανς, ακολουθεί την ιστορία δύο μαιών σε διάστημα 5 ετών. Η μία Βουδίστρια και η άλλη Μουσουλμάνα, θα αψηφήσουν τις εθνοτικές τους διαφορές για να εργαστούν πλάι πλάι, σε μια αυτοσχέδια κλινική στη δυτική Μιανμάρ.
Μέσα από το βραβευμένο με το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Letter to Nikola», της Χαράς Καμιναρά, που παίρνει την μορφή ενός οπτικοακουστικού γράμματος, γεννιέται η μαρτυρία μιας φωτογράφου που αφηγείται στο αγέννητο ακόμα παιδί της την εμπειρία της στο διασωστικό καράβι Aquarius, στην κεντρική Μεσόγειο. Η Χαρά Καμιναρά θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ.
To «Fashion Reimagined», σε σκηνοθεσία Becky Hutner, ακολουθεί την ιστορία της Amy Powney, κόρης περιβαλλοντιστών ακτιβιστών και την πορεία της από αουτσάιντερ σε μεγαλοεπιχειρηματία της μόδας, με τις δημιουργίες της να προωθούν την ηθική και βιώσιμη μόδα.
Το ντοκιμαντέρ «Nothing Lasts Forever» αναδεικνύει το «ωραίοτερο ψέμα που πωλήθηκε ποτέ». Ο λόγος για τα διαμάντια, το απόλυτο σύμβολο του ρομαντισμού και της ερωτικής αφοσίωσης. Η θαρραλέα αυτή διείσδυση του σκηνοθέτη Jason Kohn στη μαύρη αγορά διαμαντιού και τη βιομηχανία αγοραπωλησίας του, σκάει τη φούσκα του ρομαντισμού, ακριβώς εκεί όπου το πραγματικό μπλέκεται με το κάλπικο, το αυθεντικό με το συνθετικό.
Στο «The Killing of a Journalist» σε σκηνοθεσία Matt Sarnecki η δολοφονία ενός νεαρού δημοσιογράφου και της αρραβωνιαστικιάς του στο σπίτι τους στη Σλοβακία, πυροδοτεί τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα από τον καιρό του κομμουνισμού. Η ιστορία παίρνει απρόβλεπτη πλοκή όταν μια πηγή αφήνει να διαρρεύσει ο μυστικός φάκελος της δολοφονίας, που περιλαμβάνει υπολογιστές, και την κωδικοποιημένη επικοινωνία του φερόμενου ως εγκεφάλου της δολοφονίας: ενός επιχειρηματία στενά συνδεδεμένου με το κυβερνόν κόμμα της χώρας.
Συνδυάζοντας υλικό του σήμερα με 3D animation που αντλεί την έμπνευσή του από την τέχνη του Daxiong, το ντοκιμαντέρ «Eternal Spring» του Jason Loftus, ανασυνθέτει την κατάληψη ενός κρατικού τηλεοπτικού καναλιού της Κίνας είκοσι χρόνια αργότερα, ζωντανεύοντας μια ανεπανάληπτη ιστορία αντίστασης, ανατριχιαστικές μαρτυρίες καταδίωξης και ένα αναζωογονητικό αφήγημα για την αποφασιστικότητα της διεκδίκησης της πολιτικής και θρησκευτικής ελευθερίας, με οποιοδήποτε τίμημα.
Από τη Δανία έρχεται το ντοκιμαντέρ «A House Made of Splinters» του Simon Lereng Wilmont. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επιβαρύνει τις άπορες οικογένειες που ζουν κοντά στην πρώτη γραμμή του πυρός, μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών εργάζεται ακατάπαυστα και με αποφασιστικότητα σε ένα ειδικό ορφανοτροφείο για τη δημιουργία ενός σχεδόν μαγικού περιβάλλοντος, στο οποίο τα παιδιά θα ζουν με ασφάλεια όσο οι κρατικές και δικαστικές αρχές αποφασίζουν για το μέλλον τους και αυτό των οικογενειών τους.
«Τέλος Χρόνου» τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά που ακολουθεί τέσσερεις μαθητές λυκείου οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πίεση των πανελληνίων. Η ζωή τους μπαίνει σε αναμονή όταν μια μαθητική κατάληψη επιβάλλει το κλείσιμο του σχολείου.
Στo πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «The Territory», ο Alex Pritz ασχολείται με την καταστροφή των τροπικών δασών του Αμαζονίου και τη μάχη των αυτόχθονων πληθυσμών για να προστατεύσουν τον πολιτισμό και το περιβάλλον τους από τις παράνομες εξορύξεις, την υλοτομία και μια διεφθαρμένη κυβέρνηση. Η ταινία απέσπασε ανάμεσα σε άλλα to Bραβείο Κοινού και το ειδικό βραβείο επιτροπής Documentary Craft στο Σάντανς, Διεθνές Βραβείο Αμνηστίας στο DocsBarcelona, το βραβείο Golden Space Needle στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σιατλ κ.ά.
Σε μια από τις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου, το Δελχί, δύο αδέρφια λειτουργούν ένα νοσοκομείο πουλιών στο μικροσκοπικό τους υπόγειο, φροντίζοντας χιλιάδες μελανόχρωμους ικτίνους κάθε μήνα, αφού αυτά τα συναρπαστικά πουλιά απορρίπτονται από τα νοσοκομεία πουλιών μιας και το κρέας τους θεωρείται ακάθαρτο για θρησκευτικούς λόγους και ακατάλληλο για βρώση. Με φόντο την περιβαλλοντική τοξικότητα και την κοινωνική ταραχή, το «All That Breathes» του Shaunak Sen σκιαγραφεί ένα ποιητικό χρονικό της καταρρέουσας οικολογίας της πόλης και των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών εντάσεων. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής για διεθνές ντοκιμαντέρ στο φετινό Sundance καθώς και το Βραβείο Golden Eye στο φετινό φεστιβάλ Καννών.
Το «Sirens» της Rita Baghdadi τοποθετείται στα προάστια της Βυρητού, όπου η Lilas και η Shery, συνιδρύτριες και κιθαρίστριες του πρώτου μέταλ συγκροτήματος της Μέσης Ανατολής που αποτελείται μόνο από γυναίκες, παλεύουν με τη φιλία, τη σεξουαλικότητα και την καταστροφή, στην προσπάθειά τους να γίνουν αστέρες της μέταλ.
Λίγες μορφές στην ιστορία της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας έχουν παίξει τόσο μεγάλο και καθοριστικό ρόλο, όσο εκείνη του Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ, ενός πολύπλοκου καλλιτέχνη του οποίου η προσωπική ιστορία χρωματίστηκε από τη φιλοδοξία, την επιτυχία, τον χαμό, ακόμα και ένα φόνο εν ψυχρώ. Στο ντοκιμαντέρ «Exposing Muybridge», που σκηνοθέτησε ο Marc Shaffer, πρωταγωνιστεί ο δημοφιλής Βρετανός ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν.
To «Constantly Flying» είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για τους Baba Zula, ένα από τα σημαντικότερα ψυχεδελικά ροκ συγκροτήματα της Τουρκίας. Το ντοκιμαντέρ αυτό, που ξεχειλίζει από μουσική και ψυχεδέλεια, σκηνοθέτησε η Adriana Cordeiro.
To ντοκιμαντέρ «The Divinity of Oneness» αναδεικνύει ιστορίες θυμάτων θρησκευτικού μίσους σε Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο, απαντώντας σε βασικά ερωτήματα που αφορούν στην καταστροφή ιερών μνημείων και χώρων λατρείας, καθώς το μίσος για τον «άλλο» κλιμακώνεται. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η RESET Cyprus, με τη Filmhouse Pictures στο πλαίσιο του προγράμματος PROSECUW, του οποίου ηγήθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας.
Το «I Didn’t See You There» σε σκηνοθεσία του Αμερικανού Reid Davenport, ενός δημιουργού που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, είναι ένα ταξίδι στον κόσμο μέσα από τα μάτια και την κάμερα ενός ανάπηρου κινηματογραφιστή, που εκθέτει πότε με χιούμορ και πότε με οργή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο αφιλόξενο περιβάλλον της πόλης, ως ένας άνθρωπος που μπορεί να τον βλέπουν αλλά σπάνια τον ακούν. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ Sundance καθώς και το Βραβείο Golden Gate στο φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο.
Με χιούμορ και ένα οπτικά εντυπωσιακό ύφος, το «A Marble Travelogue» του Sean Wang καταγράφει το οδοιπορικό των μαρμάρων από την Ελλάδα έως την Κίνα, όπου γλύπτες τα μετατρέπουν σε αγάλματα και κολώνες ελληνιστικού τύπου, μαγνητάκια ψυγείου και άλλα τουριστικά σουβενίρ, τα οποία επιστρέφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης το πρόγραμμα Underexposed κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις πάνελ, εργαστήρια και εκδηλώσεις με θέμα την εκπροσώπηση των λεσβιών και κινήματα στην Κύπρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος Underexposed θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Rebel Dykes», που τοποθετείται στη δεκαετία του 1980, στο μετα-πανκ Λονδίνο. Μια άγνωστη ιστορία μιας κοινότητας λεσβιών που γνωρίστηκαν κάνοντας τέχνη, μουσική, πολιτική και σεξ, και πώς προχώρησαν μαζί για να αλλάξουν τον κόσμο τους. Στην παρουσία των σκηνοθετών Harri Shanahan και Siân A. Williams. Σε συζήτηση πάνελ με τίτλο «Η Λεσβιακή εμπειρία στην Κύπρο», πέντε γυναίκες από διαφορετικό επαγγελματικό και κοινωνικό υπόβαθρο και από διαφορετικές γενιές, θα αναλύσουν την πολυπλοκότητα της ταυτότητας των λεσβιών στη σημερινή Κύπρο. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από: Νταϊάνα Γεωργίου, Ναταλία Δαμίγου-Παπώτη και Μιχάλη Ιντζιέγιαννη σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.
Ακόμα το The Island Club, σε συνεργασία με το Διεθνές Φέστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Los Angeles Plays Itself» (2003) του Thom Andersen. Χρησιμοποιώντας υλικό από δεκάδες ταινίες που γυρίστηκαν στο Λος Άντζελες, ο Αndersen εξετάζει το πώς το Χόλιγουντ απεικόνισε ή παραποίησε την εικόνα της πόλης όπου γεννήθηκε.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα filmfestival.com.cy και στο Facebook.
Σ.Ο
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιουλίου 2022 - 12:21
https://news.rik.cy/el/article/2022/7/31/arkhizei-aurio-to-17o-diethnes-phestibal-ntokimanter-lemesou/