Για μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κομοτηνή, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια και για ολόκληρη την Ευρώπη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, στην Κομοτηνή, παρουσία του Βούλγαρου ομολόγου του Κίριλ Πετκόφ και των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εγκαινιάζεται μία «καθοριστική ενεργειακή γέφυρα» που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
«Αυτή τη σημασία του IGB για τις δύο φίλες χώρες δηλώνει και η παρουσία του Κίριλ (Πέτκοφ) σήμερα μαζί μας» είπε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ότι «οι βάσεις αυτού του έργου είχαν τεθεί από το 2009, όταν οι δύο χώρες υπόγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Αργότερα, τα κοινοβούλιά μας το χαρακτήρισαν ως ένα έργο εθνικής προτεραιότητας, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί για το αύριο».
Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.
Ιστορική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parvis Shahbazov.
Σημείωσε ότι αυτός ο αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμική στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.
Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα.
Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, μετά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θράκης στον τομέα της ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής.
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιουλίου 2022 - 14:30
Πηγή: ΕΡΤhttps://news.rik.cy/el/article/2022/7/8/kur-metsotakes-iskhure-othese-sten-energeiake-autonomia-tes-europes-o-agogos-igb-binteo-8180003/