Η Βρετανία ενέκρινε πρώτη το εμβόλιο προσαρμοσμένο στις παραλλαγές κατά της COVID-19

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο για τον κορονοϊό, που καλύπτει τόσο την αρχική παραλλαγή του ιού όσο και την Ομικρον.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ενέκρινε το λεγόμενο δισθενές εμβόλιο που παρασκευάστηκε από τη φαρμακευτική εταιρία των ΗΠΑ Moderna ως αναμνηστική δόση για ενήλικες.

Η απόφαση της αρχής βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν πως το εμβόλιο προκάλεσε "ισχυρή ανοσοαπόκριση" απέναντι στην Όμικρον (BA.1) και στον αρχικό ιό του 2020, ανέφερε.

Η MHRA παρέθεσε επίσης μια διερευνητική ανάλυση στην οποία το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να προκαλεί μια καλή ανοσοαπόκριση απέναντι στις επικρατούσες αυτή την περίοδο παραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5.

Δεν έχουν ταυτοποιηθεί σοβαρές ανησυχίες ασφαλείας με αυτή τη νέα σύνθεση, πρόσθεσε η αρχή.

Μετά την εξασφάλιση της έγκρισης, η βρετανική Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI) θα εκδώσει σύσταση για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί το εμβόλιο στη χώρα.

Στο μεταξύ τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 εξακολουθούν να προσφέρουν καλή προστασία απέναντι στη νοσηλεία και στον θάνατο, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει επηρεαστεί καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναμένουν πως προσαρμοσμένα στις παραλλαγές εμβόλια κατά της COVID θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Σεπτέμβριο και έχουν πει πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είναι ανοικτή στη χρήση εμβολίων που θέτουν στο στόχαστρο την παλαιότερη παραλλαγή ΒΑ.1 φέτος το φθινόπωρο, δεδομένου ότι εκείνα που στοχεύουν συγκεκριμένα τις νεώτερες παραλλαγές είναι πιο πίσω στην κλινική ανάπτυξη.

Αντίθετα, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (US Food and Drug Administration - FDA) έχει πει ότι θα επιδιώξει να συμπεριλάβει τις νεώτερες παραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον σε οποιαδήποτε νέα εμβόλια χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ. Εκτός από τη Moderna, οι εταίροι Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν επίσης παραλλαγές του εμβολίου τους mRNA που έχει τροποποιηθεί για να καταπολεμά τις παραλλαγές Όμικρον.

Στο μεταξύ, η Sanofi και ο εταίρος της GSK εργάζονται για ένα εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη που στοχεύει την παραλλαγή Βήτα, η οποία επικράτησε για κάποιο διάστημα πέρυσι.

Σ.0

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αυγούστου 2022 - 15:53

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Νοεμβρίου
Νάνοι ιπποπόταμοι και ελέφαντες οι πρώτοι κάτοικοι της Κύπρου - 24 Νοεμβρίου 2024
14:44
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργός Υγείας: Δυστυχώς δεν έχει πρυτανεύσει η λογική
14:38
Σε αδιέξοδο η προσπάθεια αποτροπής της απεργίας των γιατρών
14:10
Προειδοποίηση από Βρετανία για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία
13:31
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
13:00
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος: Αδυναμίες στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
12:11
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 25/11/24
11:56
Βρετανία: Τέσσερις θάνατοι, πλημμύρες και οργή πολιτών από το πέρασμα της καταιγίδας Bert
11:34
Χαμενέι: Για τους Ισραηλινούς ηγέτες πρέπει να εκδοθούν θανατικές ποινές και όχι εντάλματα σύλληψης
11:24
Δαμιανός: Στόχος η ολιστική λύση στον τομέα της Υγείας
10:49
Έκκληση ΠΕΟ στην κυβέρνηση για τερματισμό της απεργίας στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
10:18
Η Ρωσία κατέστρεψε 7 πυραύλους και drone της Ουκρανίας πάνω από το Κουρσκ
10:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.