Μετά τα τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης από το 2010 έως το 2018 καταργείται σήμερα η ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ για την Ελλάδα.
Για το σημαντικό αυτό σταθμό για την ελληνική οικονομία αναμένεται στις δέκα το πρωί του Σαββάτου (20/8) δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα εξήλθε σήμερα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ, καθώς υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup και αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και η γεωπολιτική κρίση με τη ρωσική εισβολή.
Για την εξέλιξη αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση.
Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.
Η χώρα θα παραμένει υπό παρακολούθηση έως ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των δανείων, το οποίο αυτό θα συμβεί το 2059, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό.
Η έξοδος της Ελλάδας από την Ενισχυμένη Εποπτεία έχει πολλαπλά οφέλη:
Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχουμε θέσει, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αυγούστου 2022 - 08:39
Πηγή: ΕΡΤhttps://news.rik.cy/el/article/2022/8/20/e-ellada-exelthe-semera-apo-to-kathestos-eniskhumenes-epopteias-tes-ee-9528776/