Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) , στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, τόσο από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, και εξετάστηκαν και οι επόμενες κινήσεις.
Τι αποφασίστηκε στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ
Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας.
Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Ταυτόχρονα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε και σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τις σημερινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τις βραχονησίδες Διβούνια και Καμηλονήσι που βρίσκονται ανοιχτά της Κάσου.
Την ίδια στιγμή, σαφές μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη Διαδικτυακή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για τη Διεθνή Πλατφόρμα της Κριμαίας.
«Το απαραβίαστο των συνόρων αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η Ευρώπη μετά την Τελική Πράξη του Ελσίνκι. Η κατάληψη της Κριμαίας το 2014 ήταν το πρώτο βήμα και η 24η Φεβρουαρίου ήταν το επόμενο: ένα αναθεωρητικό σχέδιο για την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης. Είχαμε, παλαιότερα, μία παρόμοια εμπειρία με την τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, το 1974. Η πληγή αυτή είναι ακόμη ανοιχτή, ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια. Γνωρίζουμε τον πόνο και το κόστος που επιφέρει αυτό σε μία χώρα» λέει και συνεχίζει:
«Ποια είναι τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από το 2014; Πρώτο και κύριο, ότι ο αναθεωρητισμός και η έλλειψη σεβασμού για τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματιούνται από την αρχή. Εάν δεν γίνεται αυτό, οι επιτιθέμενοι ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ατζέντα τους.
Είναι θέμα αρχής για την Ελλάδα να μη δεχτεί την αλλαγή συνόρων που η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει στην Ουκρανία. Η Ελλάδα θα είναι εκεί, όταν τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, για να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να βοηθήσει το Κίεβο στην ευρωπαϊκή πορεία του».
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αυγούστου 2022 - 19:47
Πηγή: ΕΡΤhttps://news.rik.cy/el/article/2022/8/23/ellada-stadiake-epektase-tou-phrakte-ston-ebro-anabathmise-kai-eniskhuse-ton-meson-epitereses-apophasise-to-kusea/