Νέα μελέτη καταδεικνύει ότι το τσιγάρο αποδυναμώνει την καρδιά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα σκοτώνει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πολύ πιο καταστροφικό για την καρδιά είναι το κάπνισμα απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αναφέρει νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το κάπνισμα επηρεάζει άμεσα την καρδιά, προκαλώντας πάχυνση στον καρδιακό μυ και τον αποδυναμώνει. Το αποτέλεσμα είναι η καρδιά να μην μπορεί να εξωθήσει όσο αίμα χρειάζεται το σώμα, για να λειτουργεί φυσιολογικά. Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς και για όσο περισσότερα χρόνια, τόσο επιδεινώνεται η λειτουργία της καρδιάς του.

Όπως ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Εύα Χολτ από το Νοσοκομείο "Herlev και Gentofte" της Κοπεγχάγης στη Δανία, είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί απόφραξη των αρτηριών που οδηγεί σε στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στους καπνιστές, πρόσθεσε, η αριστερή κοιλία της καρδιάς έχει μικρότερο όγκο αίματος και λιγότερη δύναμη για να εξωθήσει αποτελεσματικά το αίμα προς το υπόλοιπο σώμα. "Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλώνει η βλάβη στην καρδιά. Η καρδιά μπορεί να ανακάμψει σε κάποιο βαθμό με τη διακοπή του καπνίσματος, οπότε ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψετε", τόνισε η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα σκοτώνει πάνω από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 50% όλων των θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στους καπνιστές, με τους μισούς από αυτούς να οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη "Copenhagen City Heart Study", που διερεύνησε τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις στον γενικό πληθυσμό.

Συμμετείχαν συνολικά 3.874 άτομα ηλικίας 20 έως 99 ετών χωρίς καρδιακή νόσο. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 56 έτη και το 43% ήταν γυναίκες. Σχεδόν ένας στους πέντε συμμετέχοντες κάπνιζαν (18,6%), το 40,9% ήταν πρώην καπνιστές και το 40,5% δεν είχε καπνίσει ποτέ. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, η καρδιά των καπνιστών ήταν παχύτερη, ασθενέστερη και πιο βαριά.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αυγούστου 2022 - 07:23

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Τον Οκτώβρη αρχίζει ο στρατηγικός διάλογος Κύπρου -ΗΠΑ, δηλώνει ο Κόμπος
19:00
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για αύριο -Καταιγίδες, χαλάζι, ανέμοι...
18:24
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
18:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 21/09/24
17:48
Αναγνώριση του ψευδοκράτους θα ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
16:11
Επικίνδυνες οι τοποθετήσεις για το Κράτος Δικαίου, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος
15:17
Τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Γαλλίας, στη Νέα Υόρκη
14:46
Τις αμέσως επόμενες μέρες επαναρχίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου -Κρήτης
14:39
Η Κομισιόν παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει την απόφαση για παύση Γενικού Ελεγκτή
14:33
Ζαχαρίας Κουλίας στο ΡΙΚ: «Θα διορίσω εγώ Γενικό Ελεγκτή, μετά τις 25 Σεπτεμβρίου»
14:29
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με τους Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
14:25
Ενδιαφέρον για διασύνδεση από Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και ΗΠΑ, λέει ο Πρόεδρος
14:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.