Προειδοποίηση ΔΝΤ προς βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις περικοπές φόρων

Δήλωση με την οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλάνο που έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει στα τέλη Νοεμβρίου ώστε «να εξετάσει τρόπους να παράσχει στήριξη η οποία θα είναι πιο στοχευμένη και να επανεκτιμήσει τα φορολογικά μέτρα, ιδίως εκείνα που ωφελούν όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα», εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε μία σπάνια προειδοποίηση τέτοιας φύσης προς χώρα μέλος του G7 ο διεθνής οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον σημειώνει ότι «παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνδιαλέγεται με τις αρχές».

Προσθέτει πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας για χαλιναγώγηση του πληθωρισμού.

Το φάσμα της υποβάθμισης της βρετανικής οικονομίας ήγειρε εξάλλου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, χαρακτηρίζοντας τον μίνι προϋπολογισμό του κ. Κουάρτενγκ «πιστωτικά αρνητικό».

Η ανησυχία του ΔΝΤ, όπως και των χρηματαγορών που έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποτίμηση τη στερλίνα, είναι πως η χρηματοδότηση των μαζικών περικοπών φόρων μέσω δανεισμού θα κλονίσει τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι αυτές οι περικοπές φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών θα οδηγήσουν σε «δομικά υψηλότερα ελλείμματα», επισημαίνοντας το «σοκ εμπιστοσύνης» που έχουν προκαλέσει τα μέτρα στις αγορές. Παράλληλα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι δεν αναμένει ανάκτηση της πλήρους δυναμικής ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας έως το 2026 και μείωσε τις προβλέψεις του για ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση στελεχών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ο λόρδος Φροστ, πρώην Υφυπουργός Brexit και στενός σύμμαχος της πρωθυπουργού Λιζ Τρας στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, δήλωσε στην Telegraph ότι με τις εξαιρετικά συμβατικές οικονομικές πολιτικές που έχει ακολουθήσει με συνέπεια το ΔΝΤ, έχει οδηγήσει σε χρόνια αργής ανάπτυξης και ασθενούς παραγωγικότητας. «Η μόνη οδός προς τα εμπρός για τη Βρετανία είναι χαμηλοί φόροι, συγκράτηση στις δαπάνες και σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Κουάρτενγκ την Τρίτη υπερασπίστηκε την κίνηση μείωσης φόρων και κατάργησης του ανώτερου συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος του 45% λέγοντας σε τηλεδιάσκεψη με Συντηρητικούς βουλευτές ότι ήταν η σωστή απόφαση παρά την κριτική.

Το ΔΝΤ επέκρινε ιδιαίτερα την κατάργηση του υψηλού συντελεστή φορολογίας καλώντας σε επανεξέταση και προειδοποιώντας πως τα μη στοχευμένα μέτρα απειλούν με περαιτέρω υποδαύλιση του πληθωρισμού. «Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δε συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία», αναφέρει η δήλωση του Ταμείου.

Το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απάντηση λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές ενέργειας που έχουν προκαλέσει οι παράνομες ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο που θα παρουσιάσει στις 23 Νοεμβρίου, ο κ. Κουάρτενγκ θα δώσει λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς κανόνες της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:31

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε ευρωπαϊκές πόλεις
20:28
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Ουκρανών και ρωσόφωνων -Φώναξαν "Όχι στον πουτινισμό"
19:07
Πρ. Κομισιόν: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί
18:35
Σταθερή αλληλεγγύη στην Ουκρανία εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία
18:14
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
18:00
Εντός Μαρτίου η πλατφόρμα "Ανακαινίζω -ενοικιάζω" -Δηλώσεις ΥΠΕΣ στο ΡΙΚ
17:52
Κωνσταντίνος Κόμπος: «Η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί σύνθημα, αλλά υπαρξιακό ζήτημα»
17:28
Τατάρ: «Μη θετικές ενδείξεις από τις επαφές της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο»
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 24/2/24
16:09
Ανοικτός και πάλι για το κοινό από αύριο ο Πύργος του Άιφελ
15:47
Κίνα: Τουλάχιστον 15 νεκροί από πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών
14:39
Ισραηλινές επιδρομές σε όλο το μήκος του Παλαιστινιακού θύλακα
14:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.