Άρχισε σήμερα στη Λάρνακα το διεθνές συνέδριο με θέμα «Το Κίτιο και οι Φοίνικες στην Μεσόγειο Θάλασσα».
Το συνέδριο διοργάνωσαν το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δήμος Λάρνακα και στόχος του συνεδρίου είναι, να τεθεί το Κίτιο στο προσκήνιο ενός διεθνούς επιστημονικού διαλόγου, μέσα από τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα και τις επιστημονικές μελέτες που προέρχονται τόσο από το Κίτιο όσο και από τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο.
Ο Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι το συνέδριο θα ρίξει περισσότερο φως, συγκεντρώνοντας ερευνητές από πολλές χώρες στην περίοδο όπου ο ελληνισμός συνάντησε τον φοινικικό πολιτισμό. Πρόσθεσε ότι το Κίτιο ήταν το επίκεντρο της εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο και πριν από χιλιετίες ο ελληνισμός πήρε το αλφάβητο από τους Φοίνικες.
Ταυτόχρονα συνεχάρη το Λεβέντιο Ιδρυμα, την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και όλους όσοι υποστήριξαν το συγκεκριμένο συνέδριο καθώς και το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους διοργανωτές.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε ικανοποίηση για τη φιλοξενία του συνεδρίου που είναι συνυφασμένο με το αρχαίο Κίτιο και τους Φοίνικες.
Η Λάρνακα όπως είπε, είναι γνωστό ότι είναι μία από τις 20 αρχαιότερες πόλεις με συνεχιζόμενη κατοίκηση στον ίδιο τόπο.
Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες στην εξερεύνηση αυτής της πορείας, με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου, μαζί με τη πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου δίνουμε το μήνυμα ότι στη Λάρνακα είμαστε περήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως εμείς προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στα ιστορικά προβλήματα του αρχαίου Κιτίου, θέλουμε να μάθουμε τις σχέσεις των Κιτιέων με τους υπόλοιπους Κύπριους, τις σχέσεις των Κιτιέων με την Τύρο και της Τύρου με το γεωγραφικό υπόβαθρο της Εγγύς Ανατολής».
Πρόσθεσε ότι θέλουμε επίσης να μάθουμε ειδικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό των Φοινίκων κατά τους Αρχαϊκούς, Κλασσικούς και Ελληνιστικούς χρόνους
Σήμερα θα πραγματοποιηθούν δύο επισκέψεις στο Μουσείο της Λάρνακας και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Καθαρής το Σάββατο, εκεί όπου έγιναν οι ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων από τον αείμνηστο Βάσο Καραγιώργη το 1958 μέχρι το 1990».
Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος 55 ακαδημαϊκοί προερχόμενοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.
Πηγή: ΡΙΚ , Σταύρος Χατζησάββας
Μ.Χ
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:11
https://news.rik.cy/el/article/2022/9/29/diethnes-sunedrio-to-kitio-kai-oi-phoinikes-sten-mesogeio-thalassa-4452227/