Διεθνές Συνέδριο: «Το Κίτιο και οι Φοίνικες στην Μεσόγειο Θάλασσα»

Άρχισε σήμερα στη Λάρνακα το διεθνές συνέδριο με θέμα «Το Κίτιο και οι Φοίνικες στην Μεσόγειο Θάλασσα».

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δήμος Λάρνακα και στόχος του συνεδρίου είναι, να τεθεί το Κίτιο στο προσκήνιο ενός διεθνούς επιστημονικού διαλόγου, μέσα από τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα και τις επιστημονικές μελέτες που προέρχονται τόσο από το Κίτιο όσο και από τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο.

Ο Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι το συνέδριο θα ρίξει περισσότερο φως, συγκεντρώνοντας ερευνητές από πολλές χώρες στην περίοδο όπου ο ελληνισμός συνάντησε τον φοινικικό πολιτισμό. Πρόσθεσε ότι το Κίτιο ήταν το επίκεντρο της εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο και πριν από χιλιετίες ο ελληνισμός πήρε το αλφάβητο από τους Φοίνικες.

Ταυτόχρονα συνεχάρη το Λεβέντιο Ιδρυμα, την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και όλους όσοι υποστήριξαν το συγκεκριμένο συνέδριο  καθώς και το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους διοργανωτές.

«Το Κίτιο και οι Φοίνικες στην Μεσόγειο Θάλασσα» Βύρας προδρόμου 1.png

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε ικανοποίηση για τη φιλοξενία του συνεδρίου που είναι συνυφασμένο με το αρχαίο Κίτιο και τους Φοίνικες.

Η Λάρνακα όπως είπε, είναι γνωστό ότι είναι μία από τις 20 αρχαιότερες πόλεις με συνεχιζόμενη κατοίκηση στον ίδιο τόπο.

Διεθνές Σνέδριο Το Κίτιο και οι Φοίνικες στην Μεσόγειο Θάλασσα.png

Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες στην εξερεύνηση αυτής της πορείας, με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου, μαζί με τη πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου δίνουμε το μήνυμα ότι στη Λάρνακα είμαστε περήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως εμείς προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στα ιστορικά προβλήματα του αρχαίου Κιτίου, θέλουμε να μάθουμε τις σχέσεις των Κιτιέων με τους υπόλοιπους Κύπριους, τις σχέσεις των Κιτιέων με την Τύρο και της Τύρου με το γεωγραφικό υπόβαθρο της Εγγύς Ανατολής».

Συνέδριο Κίτιο και οι Φοίνικες γενική φώτο.png

Πρόσθεσε ότι θέλουμε επίσης να μάθουμε ειδικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό των Φοινίκων κατά τους Αρχαϊκούς, Κλασσικούς και Ελληνιστικούς χρόνους

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν δύο επισκέψεις στο Μουσείο της Λάρνακας και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Καθαρής το Σάββατο, εκεί όπου έγιναν οι ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων από τον αείμνηστο Βάσο Καραγιώργη το 1958 μέχρι το 1990».

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος 55 ακαδημαϊκοί προερχόμενοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Πηγή: ΡΙΚ , Σταύρος Χατζησάββας

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:11

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Νέο προσχέδιο Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
09:11
Γάζα: Ελπίδες για εκεχειρία μετά τη δήλωση Μπάιντεν
09:01
Σχέδιο «Μπαταρίες για Όλους» προαναγγέλλει ο Υπουργός Ενέργειας
08:58
Χαριλάου: Σοβαρά υπόψη λαμβάνει ο ΟΚΥπΥ την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή
08:54
Ματαρέλα: Η επίλυση του Κυπριακού έχει θεμελιώδη σημασία
08:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
06:15
Ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων" από το ΡΙΚ ΕΝΑ στις 21:00
06:03
Κεντρικό προεκλογικό θέμα στις ΗΠΑ το Μεταναστευτικό
05:50
Νέα βήματα για ενίσχυση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο Μακρόν
05:46
Κλειστά σήμερα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
05:42
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 27/2/24
05:33
26 Φεβρουαρίου
Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο Νάτο
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.