Εφαρμογή κινητού ανιχνεύει με ακρίβεια την Covid-19 στις φωνές των ανθρώπων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης

Μια νέα ολλανδική εφαρμογή για κινητές συσκευές μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια - χάρη στη βοήθεια της ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης - τη λοίμωξη από κορονοϊό στη φωνή ενός ανθρώπου.

Η "έξυπνη" εφαρμογή είναι μάλιστα πιο ακριβής, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, σε σχέση με τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, ενώ επίσης είναι φθηνή, γρήγορη και εύχρηστη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα σε περιοχές και χώρες όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης σε μοριακά τεστ χαμηλού κόστους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης των Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Γουαφάα Αλιμπάουι και τον καθηγητή πνευμονολογίας Σάμι Σίμονς, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. Ανέφεραν ότι η εφαρμογή έχει ακρίβεια 89% (ευαισθησία) στη σωστή φωνητική διάγνωση θετικού περιστατικού Covid-19 (έναντι περίπου 56% ενός γρήγορου τεστ) και 83% στη σωστή διάγνωση ενός αρνητικού περιστατικού (ειδικότητα), ενώ είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι τα "γρήγορα" τεστ στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ανθρώπων.

"Με την έξυπνη εφαρμογή μας θα χάναμε μόνο 11 στις 100 περιπτώσεις Covid-19, που μετά θα εξάπλωναν τη λοίμωξη, ενώ το γρήγορο τεστ πλευρικής ροής θα έχανε 44 στις 100", δήλωσε η Αλιμπάουι.
"Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι απλές ηχογραφήσεις της φωνής και η ανάλυση τους με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να πετύχουν υψηλή ακρίβεια στην ανίχνευση των ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Τέτοια ‘τεστ' μπορούν να γίνουν χωρίς κανένα κόστος και είναι απλά στην ερμηνεία τους. Επιπλέον, επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο και βγάζουν αποτέλεσμα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Θα μπορούσαν π.χ. να χρησιμοποιηθούν στα σημεία εισόδου μεγάλων συναθροίσεων, καθιστώντας εφικτό τον γρήγορο μαζικό έλεγχο του πληθυσμού", πρόσθεσε.

Η Covid-19 συνήθως επηρεάζει την ανώτερη αναπνευστική οδό και τις φωνητικές χορδές, οδηγώντας έτσι σε αλλαγές στη φωνή ενός ανθρώπου. Η νέα εφαρμογή εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη και αρχικά ζητά την ενημέρωση της με βασικές πληροφορίες (δημογραφικές, ιατρικό ιστορικό, κάπνισμα κ.α.). Μετά ζητά από τον χρήστη να βήξει τρεις φορές, να αναπνεύσει βαθιά από το στόμα τρεις έως πέντε φορές και να διαβάσει φωναχτά κοντά στην οθόνη μια σύντομη πρόταση τρεις φορές. Στη συνέχεια μια τεχνική ανάλυσης φωνής (Mel-spectrogram) εντοπίζει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φωνής, ενώ ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (Long-Short Term Memory -LSTM) που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα, ξεχωρίζει την ιδιαίτερη φωνή ενός ατόμου από την αλλοίωση της λόγω Covid-19.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:53

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Αναγνώριση του ψευδοκράτους θα ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
16:11
Επικίνδυνες οι τοποθετήσεις για το Κράτος Δικαίου, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος
15:17
Ηλεκτρική διασύνδεση και Μεσανατολικό σε επικοινωνία Χριστοδουλίδη -Μακρόν
14:46
Τις αμέσως επόμενες μέρες επαναρχίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου -Κρήτης
14:39
Η Κομισιόν παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει την απόφαση για παύση Γενικού Ελεγκτή
14:33
Ζαχαρίας Κουλίας στο ΡΙΚ: «Θα διορίσω εγώ Γενικό Ελεγκτή, μετά τις 25 Σεπτεμβρίου»
14:29
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με τους Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
14:25
Στα σκαριά κοινή εταιρεία Κύπρου -Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λέει ο Πρόεδρος
14:20
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
13:11
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 21/09/24
11:28
Πλήγμα της Ρωσίας στην πόλη Κρεβί Ρι της Ουκρανίας σκοτώνει 3 αμάχους
11:19
Γ.Γ. ΑΚΕΛ: "Η κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει στον τερματισμό της γενοκτονίας και στην επίλυση του Παλαιστινιακού"προβλήματος
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.