Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες

Ο κατάλογος με τα πιθανά προβλήματα για την υγεία, λόγω των τεχνητών γλυκαντικών, ο οποίος ήδη περιλαμβάνει τον διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπέρταση κτλ, πρέπει μάλλον να διευρυνθεί, καθώς μια νέα μεγάλη γαλλική επιστημονική έρευνα συνδέει μερικά από αυτά τα δημοφιλή υποκατάστατα της ζάχαρης με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού "Sorbonne Paris Nord", οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", συμπέραναν ότι οι εν λόγω γλυκαντικές ουσίες που συχνά υπάρχουν στα τρόφιμα και ποτά με χαμηλές θερμίδες, δεν πρέπει να θεωρηθούν μια πραγματικά υγιής και ασφαλής εναλλακτική λύση σε σχέση με την ζάχαρη. Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξάνει η συνολική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, τόσο μεγαλώνει ο εν γένει καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η μελέτη ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 103.338 ανθρώπων με μέση ηλικία 42 ετών και εστίασε στις γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, προερχόμενες από κάθε είδους διατροφικές πηγές. Το 37% των συμμετεχόντων κατανάλωνε τέτοιες ουσίες με μέση ποσότητα τα 42 μιλιγκράμ ημερησίως. Τη μεγαλύτερη χρήση γλυκαντικών έκαναν πιο νέοι άνθρωποι, με μεγαλύτερο σωματικό βάρος, καπνιστές και λιγότερο σωματικά δραστήριοι, οι οποίοι τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά και ποτά.

Στη διάρκεια των επόμενων 9 ετών, καταγράφηκαν 1.502 καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως έμφραγμα, στηθάγχη, εγκεφαλικό κ.ά. Γενικά η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών εκτιμήθηκε ότι σχετίζεται με αυξημένο κατά 9% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ειδικότερα, η ασπαρτάμη βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κατά 17% κίνδυνο για αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου με μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Πάντως η παγκόσμια αγορά τεχνητών γλυκαντικών εκτιμάται ότι έφθασε τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί στα 9,7 δισ. δολ. έως το 2027. Παρά την εκτεταμένη χρήση τους, οι ουσίες αυτές παραμένουν επίμαχες, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου 2022 - 15:42

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Νοεμβρίου
Χαμενέι: Για τους Ισραηλινούς ηγέτες πρέπει να εκδοθούν θανατικές ποινές και όχι εντάλματα σύλληψης
11:24
Δαμιανός: Στόχος η ολιστική λύση στον τομέα της Υγείας
10:49
Έκκληση ΠΕΟ στην κυβέρνηση για τερματισμό της απεργίας στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
10:18
Η Ρωσία κατέστρεψε 7 πυραύλους και drone της Ουκρανίας πάνω από το Κουρσκ
10:11
Λετυμπιώτης: Στόχος η εναρμόνιση των αμυντικών σχεδιασμών με μεγάλους Οργανισμούς
09:35
Λευκωσία: Κλειστό για την κυκλοφορία τμήμα της οδού Κένεντι
09:29
Οκτώ μποφόρ σε πολλές περιοχές της Κύπρου
09:26
Πολλές κλήσεις για βοήθεια δέχθηκε το βράδυ η Αστυνομία
09:20
Ζημίες και προβλήματα σε πολλές περιοχές της Κύπρου από τους ανέμους
08:39
ΑΗΚ: Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς όλες οι βλάβες μέσης τάσης
07:42
Ύστατη προσπάθεια αναστολής της απεργίας των γιατρών, καταβάλλει ο Υπουργός Υγείας
06:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
05:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.