Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να επιβραδύνει την γήρανση

Είναι γνωστό ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για τις καθημερινές λειτουργίες του σώματος, όπως τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eBioMedicine», όσοι πίνουν αρκετό νερό έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου.

Επίσης, η βιολογική τους ηλικία δεν είναι μεγαλύτερη από την πραγματική.

"Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει την γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς ασθένειες", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος του NIH, Ναταλία Ντμιτρίεβα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν επί 30 χρόνια από 11.255 ενήλικες στο πλαίσιο της μελέτης Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν επίπεδα νατρίου στο υψηλότερο όριο του φυσιολογικού εύρους (135-146 mEq/L) είχαν χειρότερα αποτελέσματα υγείας σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν στο χαμηλότερο όριο.

Η συλλογή δεδομένων άρχισε το 1987, όταν οι συμμετέχοντες ήταν 40 έως 50 ετών και η μέση ηλικία των ατόμων κατά την αξιολόγηση έφθανε τα 76 έτη.

Οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου πάνω από 142 mEq/L είχαν 10% έως 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι βιολογικά μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν μεταξύ 137 έως 142 mEq/L.

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερο κίνδυνο ταχύτερης γήρανσης είχαν επίσης 64% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή, περιφερική αρτηριακή νόσο, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη και άνοια.

Τα άτομα με άνω των 144 mEq/L είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο βιολογικής γήρανσης και 21% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με το πόσο νερό έπιναν οι συμμετέχοντες.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν τηρούν τις συστάσεις για την ημερήσια συνολική πρόσληψη νερού, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που επικαλέστηκαν οι ερευνητές της νέας μελέτης.

Τα επίπεδα νατρίου επηρεάζονται από την κατανάλωση νερού και άλλων υγρών, καθώς και φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Περισσότερο από το 50% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο είναι επίσης απαραίτητο για πολλαπλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης της τροφής, της δημιουργίας ορμονών και νευροδιαβιβαστών και της παροχής οξυγόνου στο σώμα.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστά στις γυναίκες να πίνουν 2,7 λίτρα υγρών ημερησίως και στους άνδρες 3,7 λίτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 9 ποτήρια για τις γυναίκες και 12,5 για τους άνδρες. Η σύσταση περιλαμβάνει όλα τα υγρά και τα πλούσια σε νερό τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και σούπες.

Αν δυσκολεύεστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι, δοκιμάστε να αφήσετε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας, ώστε να το πιείτε μόλις ξυπνήσετε ή να πιείτε νερό, ενώ ετοιμάζετε τον πρωινό σας καφέ.



Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιανουαρίου 2023 - 09:57

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
21:50
Νεκρός ηγέτης της Χεζμπολάχ από Ιραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό - Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του
21:32
Το Κυπριακό θα τεθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
21:28
Νέο θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 16χρονο
21:17
Μπάιντεν: Η επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ρεαλιστικό ενδεχόμενο
21:13
[ΒΙΝΤΕΟ] Έκκληση Γιώργου Σαββίδη να γίνει σεβαστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
20:23
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025
20:17
4 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό
20:11
Παραμείνουν τα υφιστάμενα μέτρα και η μετακίνηση φιλάθλων αποφάσισε η ΚΟΠ
17:53
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
17:49
Η ΡΑΕΚ ενέκρινε τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
17:32
Τόνοι βοήθειας για δυσπραγούντες συνανθρώπους μας
17:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.