Στο Κυπριακό και στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη λήξη των εργασιών της 1ης Διακυβερνητικής.
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υλοποίησαν την κοινή απόφαση την οποία έλαβαν τον Μάρτιο, συντονίζοντας τον βηματισμό των δύο κυβερνήσεων σε πολλά διαφορετικά πεδία, αλλά ενισχύοντας και τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες ασφάλειας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο.
Είπε επίσης ότι η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα.
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι η αξίωση για λύση δύο κρατών είναι μια θέση παντελώς απαράδεκτη.
Προσβλέπουμε, ανέφερε, στον διορισμό αμέσως νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι κοινή επιδίωξη είναι και θα είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ανέλυσαν την κατάσταση, εκφράζοντας ανησυχία για τον μεγάλο κίνδυνο επέκτασης της κρίσης σε όλη την περιοχή.
Είπε ότι διαχωρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα και η Λευκωσία τάσσονται υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων και των διαδρόμων βοήθειας στην περιοχή.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τις διαχρονικές σχέσεις αξιοπιστίας που Αθήνα και Λευκωσία διαθέτουν τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τον αραβικό κόσμο, τονίζοντας ότι αναγνωρίζονται ως αξιότιμοι μεσολαβητές.
Αναφερόμενος στην πρόταση της Λευκωσίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η βούληση της ελλληνικής κυβέρνησης είναι να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης πολιτικής λύσης στο Παλαιστινιακό, υποδεικνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, η περιοχή θα εξακολουθήσει να παράγει αίμα και πόνο, κατά την έκφρασή του.
Ακολουθεί το σύνολο των δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού:
Πηγή: Ραδιόφωνο/Τηλεόραση ΡΙΚ
ΣΤΣ
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2023 - 18:40
https://news.rik.cy/el/article/2023/11/10/metsotakes-to-kupriako-stathere-ethnike-proteraioteta-binteo-9712437/