Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Οι ανακαλύψεις Eni μάς φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του EastMed»

"Οι ανακαλύψεις της ιταλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni σε τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μας φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed", αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Σημειώνει ότι η Eni κατέχει τα δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης σε 7 από τα 10 αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Ερωτηθείς εάν η διαδικασία λειτουργίας του EastMed κατέληξε σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεξηγεί πως στην Κύπρο το συγκεκριμένο έργο ήταν πάντα μία από τις επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα για την υλοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνέδεε την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη, διευκολύνοντας την εξαγωγή των ενεργειακών πόρων και μέσω της Ιταλίας.

Προσθέτει πως αυτός ο ενεργειακός διάδρομος μπορεί να λάβει τη μορφή αγωγών φυσικού αερίου, ή μιας πιο εκτεταμένης χρήσης τερματικών σταθμών υγροποίησης LNG που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην περιοχή, ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον.

Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η τελική εφαρμογή της εξαρτάται από τις διαθέσιμες ποσότητες και το ενδιαφέρον των πιθανών επενδυτών.

Τονίζει ακόμη ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, στη βάση όλων των παραγόντων, οι οποίοι, όπως υποδεικνύει, δεν περιλαμβάνουν πιθανές ενστάσεις που οποιαδήποτε τρίτη χώρα θα μπορούσε να εγείρει στη βάση αθεμελίωτων διεκδικήσεων.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοεμβρίου 2023 - 17:58

Τελευταιες Ειδησεις

21 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
13:06
Καταγγελία για τροφική δηλητηρίαση ποδοσφαιριστών του Άρη Λεμεσού (ΒΙΝΤΕΟ)
12:58
Τραυματισμός οπλίτη της ΕΛΔΥΚ σε άσκηση
12:52
Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε σε όχημα γυναίκας στη Λάρνακα
12:47
Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς οικία πλησίον του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό (ΒΙΝΤΕΟ)
12:46
Νέο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)
12:31
Σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας για την έκρηξη στη Μακεδονίτισσα (ΒΙΝΤΕΟ)
12:25
Αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες (ΒΙΝΤΕΟ)
12:20
Νέα αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου από το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας
11:54
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή κυπριακής εταιρείας για το χαλλούμι (ΒΙΝΤΕΟ)
11:46
Times: Με γροθιά στην καρδιά η δολοφονία Ναβάλνι;
11:34
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 21/2/24
11:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.