Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρώτη επίσκεψη Ιρακινού Προέδρου στην Κύπρο (Βίντεο)

Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την πρώτη επίσκεψη Ιρακινού Προέδρου στην Κύπρο, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Τζαμάλ Ρασίντ, είπε ότι η επίσκεψη δύναται να θέσει τον θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω εδραίωση νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθησαν διευρημένες συνομιλίες.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Πρόεδρος ΙΡΑΚ.jpg

Σε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η σημερινή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου του Ιράκ στην Κύπρο και αυτό έχει ιδιαίτερη συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία, καθώς "αποτελεί ένδειξη της κοινής μας βούλησης να εργαστούμε για σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων αλλά και ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Η επίσκεψή σας στην Κύπρο ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών", είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Ιράκ.

Χριστοδουλίδης - Πρόεδρος ΙΡΑΚ σΥΝΛΆΝΤΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΉ φΏΤΟ PIO.jpg

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρακινός Πρόεδρος ενημερώθηκε για το Κυπριακό, και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε το Ιράκ για τη διαχρονική στάση αρχών στο Κυπριακό, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του Ιράκ.

Στις συζητήσεις έγινε ανασκόπηση των προοπτικών διεύρυνσης των διμερών σχέσεων, όπως στην οικονομία και στις επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αρχές του νέου χρόνου οι δύο χώρες να είναι σε θέση να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

Συμφώνησαν, επίσης, ότι υπάρχει κοινό έδαφος για προώθηση συνεργασίας σε θέματα παιδείας και πολιτισμού ιδιαίτερα για τον επαναπατρισμό κλεμμένων ιστορικών θησαυρών, είπε.

Ο Πρόεδρος του Ιράκ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι αυτή είναι μια επίσκεψη που δύναται να θέσει τον θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω εδραίωση νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών.

Εξέφρασε την επιθυμία του Ιράκ να διευρύνει τις σχέσεις με την Κύπρο, σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, λέγοντας ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

ΚΩΣ/ΜΧ

Φωτογραφία PIO

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2023 - 13:30

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Εναέριες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τον αμερικανικό στρατό
22:20
Ο Ερντογάν εμμένει στη λύση δύο κρατών και στην κυριαρχική ισότητα
22:17
Συγκλονισμό εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο αμάχων στη Γάζα
22:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024
22:00
Νεκροί επτά όμηροι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά
20:30
Ολοκληρωτική καταστροφή οικίας από φωτιά στη Λεμεσό -Διέμεναν αλλοδαποί
20:18
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: 1.220 αιτήσεις για το σχέδιο "Φωτοβολταϊκά για όλους"
20:13
Γαλλία: Πρόστιμο σε δύο εταιρείες για κακοποίηση ζώων
20:08
Πομπηία: Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακή τοιχογραφία του Φρίξου και της Έλλης
19:49
Αισιόδοξος για εκεχειρία στη Γάζα, εμφανίστηκε ο Σάμεχ Σούκρι
18:46
60 χρόνια ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο -Ευγνωμοσύνη εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Κόμπος
17:51
Εκδήλωση μνήμης προς τιμή του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου
17:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.