Νέα συνθήκη με Ρουάντα υπογράφει το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποστολή αιτούντων άσυλο

Photo by MARTIN BERNETTI AFP

Στο Κιγκάλι της Ρουάντα ταξίδεψε το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι, ώστε να υπογράψει μια νέα συνθήκη με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής του Λονδίνου.

Η συνθήκη περιλαμβάνει συμφωνία επί μέτρων που βελτιώνουν την ικανότητα της Ρουάντα να διαχειρίζεται αιτήσεις ασύλου από μετανάστες και πρόσφυγες.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να στέλνει απευθείας στη Ρουάντα μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν επί βρετανικού εδάφους μέσω παράτυπων οδών, κυρίως με λέμβους μέσω της Μάγχης. Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην αφρικανική χώρα.

Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε, ωστόσο, από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, που έκρινε στις 15 Νοεμβρίου ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Τα μέτρα που θα περιέχονται στη νέα συνθήκη αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, τις ενστάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βασικό μέτρο θα είναι η δέσμευση της κυβέρνησης της Ρουάντα πως δεν θα απελαύνει αιτούντες άσυλο πίσω στις χώρες προέλευσης, αλλά μόνο πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει αναφερθεί η πιθανότητα χρηματοδότησης από το Λονδίνο περισσότερων δικαστών που θα ασχολούνται με τις μεταναστευτικές υποθέσεις στη Ρουάντα. Το Κιγκάλι έχει διαψεύσει δημοσιεύματα περί τοποθέτησης Βρετανών δικαστών στα δικαστήρια της χώρας.

Επιπλέον, πιθανότατα εντός της εβδομάδας το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών θα υποβάλει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοθεσία που θα ορίζει πως η Ρουάντα θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα, κίνηση που στη Βρετανία υπερισχύει της δικαστικής απόφασης.

Η επίσκεψη, η νέα συνθήκη και η επικείμενη νέα νομοθεσία ακολουθούν το καινούριο σχέδιο πέντε σημείων που παρουσίασε τη Δευτέρα ο κ. Κλέβερλι για τη μείωση της νόμιμης μετανάστευσης.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μικτού ετήσιου μισθού που θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ένας καινούργιος μετανάστης στη Βρετανία από 26.000 σε 38.700 λίρες. Περιορίζεται επίσης δραστικά η δυνατότητα μεταναστών να φέρνουν στο Ην. Βασίλειο μέλη της οικογένειας τους.

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για μείωση τόσο της παράνομης όσο και της νόμιμης μετανάστευσης έρχονται μετά από έντονες πιέσεις από την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος του και του Τύπου.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

/ΜΧ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Εκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απηύθυνε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
05:51
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 04/03/24
05:42
03 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
21:51
Ελβετία: Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της καταβολής 13ης σύνταξης
21:32
Η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Ύδρα" έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα
21:07
Βερολίνο: Ο Πούτιν επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία με τη δημοσιοποίηση συνομιλιών Γερμανών αξιωματικών
20:34
Σύλληψη 26 αλλοδαπών για παράνομη διαμονή στη Δημοκρατία
20:17
Σύλληψη 21χρονου Σύρου για υπόθεση τραυματισμού και διάρρηξης κατοικίας
20:15
Μελέτη από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για εγκατάσταση προστατευτικού εξοπλισμού στις τετράτροχες μοτοσικλέτες
19:43
Ελλάδα: Στη φυλακή οι 6 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "Σύμπραξη Εκδίκησης"
19:40
Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι θα συνεχίσουν να βυθίζουν πλοία βρετανικών συμφερόντων
18:48
Το Ισράηλ μποϊκόταρε τις συνομιλίες στο Κάιρο λόγω της άρνησης της Χαμάς να δώσει κατάλογο ομήρων
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.