Ηνωμένο Βασίλειο: Σε αναταραχή οι Τόρις μετά την παραίτηση του Υφυπουργού Μετανάστευσης

Photo by JUSTIN TALLIS AFP

Συζητήσεις ακόμα και για το μέλλον του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία έχει προκαλέσει στη Βρετανία η παραίτηση του αρμόδιου για τη μετανάστευση υφυπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Τζένρικ το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα που παρουσιαζόταν στη Βουλή των Κοινοτήτων το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστευτικού.

Ο κ. Τζένρικ, εκ των στενών πολιτικών και προσωπικών φίλων του κ. Σούνακ, παραιτήθηκε διότι θεώρησε πως το νομοσχέδιο «περί Ασφάλειας της Ρουάντα» δεν είναι επαρκές για την αποτροπή παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία με λέμβους μέσω Μάγχης.

Το νομοσχέδιο συνιστά κεντρικό άξονα του σχεδίου της κυβέρνησης για αποστολή στην αφρικανική χώρα όσων μεταναστών και προσφύγων εισέρχονται σε βρετανικό έδαφος μέσω παράνομων οδών, κυρίως μέσω Μάγχης.

Ορίζει πως η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί τη Ρουάντα ασφαλή χώρα και πως η κρίση αυτή δεσμεύει και τα δικαστήρια, πρόνοια που έχει δεχθεί πολιτική και νομική κριτική.

Προωθείται από την κυβέρνηση Σούνακ, όπως και μια νέα συνθήκη με την κυβέρνηση στο Κιγκάλι, μετά από την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, που έκρινε ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την άρση εφαρμογής άρθρων του βρετανικού νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να μην τίθενται εμπόδια στην απέλαση μεταναστών προς την αφρικανική χώρα στη βάση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Τζένρικ παραιτήθηκε διότι θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να πηγαίνει ακόμα παραπέρα, περιέχοντας άρση ισχύος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως απαιτούσε η πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρις.

Κατά τον υφυπουργό, το νομοσχέδιο δεν επαρκεί «για να βάλει τέλος στο γαϊτανάκι των νομικών προκλήσεων» ενάντια στην απέλαση μεταναστών προς Ρουάντα. Στην επιστολή παραίτησης πρόσθεσε πως «αρνείται» να γίνει «ένας ακόμα πολιτικός που δίνει υποσχέσεις για το μεταναστευτικό προς το βρετανικό κοινό, αλλά δεν τις τηρεί».

Απαντώντας στις αιχμές του παραιτηθέντος υφυπουργού, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε «απογοητευμένος». Έγραψε δε στην απαντητική επιστολή προς τον κ. Τζένρικ ότι το νομοσχέδιο δεν προχωρά περισσότερο διότι η κυβέρνηση της Ρουάντα διεμήνυσε πως δε θα δεχόταν τη συμφωνία αν η Βρετανία παραβίαζε τις διεθνείς της υποχρεώσεις, δηλαδή έναντι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η παραίτηση άνοιξε ξανά τη συζήτηση για πιθανή υποβολή επιστολών μομφής κατά του κ. Σούνακ από την πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρις, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν πως ο πρωθυπουργός θα κέρδιζε μια εσωκομματική ψηφοφορία περί καθαίρεσής του.

Παρόλα αυτά, η βουλεύτρια των Συντηρητικών Άντρεα Τζένκινς δεν δίστασε να εγκωμιάσει τον κ. Τζένρικ και να σχολιάσει πως ίσως η παραίτησή του είναι η «προαναγγελία θανάτου» του κ. Σούνακ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την άλλη πλευρά έκαναν λόγο για «ένα ακόμα χάος στους Συντηρητικούς καθώς ακόμα ένα μέλος της κυβέρνησης πηδά από το βυθιζόμενο κυβερνητικό πλοίο».

Της παραίτησης Τζένρικ είχε προηγηθεί παρέμβαση στη Βουλή των Κοινοτήτων της τέως υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, που είχε προειδοποιήσει πως οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν «εκλογική λήθη» αν δεν γίνουν πιο αυστηροί στο μεταναστευτικό. Η κα Μπράβερμαν φέρεται να επιθυμεί τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Τορις εξ ονόματος της πιο δεξιάς πτέρυγας.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2023 - 11:35

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.