Γεραπετρίτης: «Σκοπός οι όποιες διαφωνίες προκύψουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να μην παράγουν κρίσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι αισθάνεται ότι υπάρχει γνήσια διάθεση από την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν στη σχέση τους και ότι είναι χρέος των δύο χωρών να δίνουν λύσεις και να μην παράγουν κρίσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σε απολογισμό της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ξεκαθάρισε ότι η προσέγγιση με την Τουρκία θα προχωρήσει βήμα - βήμα.

"Εφθασε το πλήρωμα του χρόνου", είπε, "να υπάρξει κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Ο κύριος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τόνισε ότι η Διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στην ελληνική πρωτεύουσα υπογράφηκαν, μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης της Ελλάδας και των Τούρκων ομολόγων τους δεκαπέντε μνημόνια, συμφωνίες και κοινές δηλώσεις.

Η συμφωνία υπογράφηκε στον τομέα της παιδείας και αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης και σε ανταλλαγές σπουδαστών.

Τα μνημόνια αφορούν στους τομείς της ηλεκτρικής διασύνδεσης, των εξαγωγών, των επενδύσεων, της συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του αθλητισμού και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Υπογράφηκαν, επίσης, κοινές δηλώσεις για τον τουρισμό, την έρευνα και την καινοτομία, την τελωνειακή συνεργασία και το εμπόριο.

Εκλεισε, επίσης, με συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφωνία για παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες για δέκα νησιά του Αιγαίου. Η άδεια θα δίνεται επί τόπου και θα έχει ισχύ ενός έτους. Τα νησιά είναι είναι το Καστελλόριζο, η Ρόδος, η Σύμη, η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος και η Λήμνος.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2023 - 21:03

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
22:00
Νίκος Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι αυτάρκεις
21:01
Ερευνητές εκτιμούν πως η ηλεκτροκίνηση θα μειώσει τις θέσεις εργασίας
21:00
Μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
20:50
Σε διαρροή υγραερίου οφείλεται η ισχυρή έκρηξη στη Μακεδονίτισσα.
20:46
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
19:45
Υπουργός Υγείας: Θετική η κυβέρνηση στην παράταση της κρατικής στήριξης προς τον ΟΚΥπΥ
18:06
Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ΡΙΚ
17:56
Προβλήματα στη λειτουργία των αεροδρομίων της Ελλάδας στις 28 Φεβρουαρίου
17:08
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 22/2/24
16:19
Τατάρ: Κόκκινη γραμμή η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο
16:15
Δαμιανού: Κατανόηση στις δυσκολίες για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης
15:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.