Στόχος χάκερς της ρωσικής FSB Βρετανοί πολιτικοί

Φωτογραφία Αρχείου

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB διεξήγαγε επί χρόνια επιχείρηση παράνομης απόσπασης ιδιωτικών επικοινωνιών υψηλόβαθμων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο προσπάθειας να αναμιχθεί στις βρετανικές πολιτικές διαδικασίες.

Την αποκάλυψη έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο αρμόδιος για την Ευρώπη υφυπουργός Εξωτερικών Λίο Ντόχερτι.

Το Foreign Office κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ρωσίας, ενώ επέβαλε κυρώσεις σε δύο μέλη της ομάδας ‘Star Blizzard’, που πιστεύεται ότι ελέγχεται από το τμήμα ‘Control 18’ της FSB και διεξάγει τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ένας εκ των δύο είναι αξιωματικός πληροφοριών ασφαλείας στην FSB.

Στο στόχαστρο των Ρώσων χάκερς τουλάχιστον από το 2015 βρίσκονταν βουλευτές, μέλη της Βουλής των Λόρδων, κρατικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και άλλοι. Η επιχείρηση αφορούσε κυρίως πρόσβαση σε ιδιωτικά email και δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που προσποιούνταν γνωστές επαφές των θυμάτων.

Θεωρείται ότι οι παρακολουθήσεις ήταν στοχευμένες και ότι αφορούν μάλλον εκατοντάδες παρά χιλιάδες θύματα.

Η βρετανική κυβέρνηση κατονόμασε παράλληλα το συγκεκριμένο τμήμα της FSB ως τους δράστες της κλοπής πληροφοριών που αφορούσαν τις εκλογές του 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καταγγελία είχε γίνει το 2020 χωρίς όμως να κατονομαστεί η ομάδα των χάκερς.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2023 - 15:17

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Σε ενέργειες προβαίνει η Κυβέρνηση για τις ενέργειες των Τούρκων στο Ριζοκάρπασο (Βίντεο)
14:08
Πεσκόφ: Αναπόφευκτη η σύγκρουση Ρωσίας - ΝΑΤΟ
13:59
Ενιαία Εποπτική Αρχή για τον έλεγχο των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών (Βίντεο)
13:53
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
13:10
Διάχυση ποσότητας αποβλήτων στο φράγμα της Άχνας
12:47
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι απέτρεψε επίθεση με τοξικό αέριο στη Ζαπορίζια
12:39
Με λευκά μπαλόνια έξω από τη Βουλή νηπιαγωγοί και ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων (Βίντεο)
12:05
Συνεχίζεται η θανατική ανάκριση για τον Θανάση (Βίντεο)
11:23
Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινής αεροπορικής βάσης
11:15
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 27/2/24
11:13
Απέπλευσε η φρεγάτα "Ύδρα" για την Ερυθρά Θάλασσα
10:57
Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου στην Κύπρο
10:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.