Σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι απεργούν στη Βρετανία

Photo by CARLOS JASSO / AFP

Η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία πραγματοποιείται σήμερα στη Βρετανία, καθώς σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους απέχουν από τα πόστα τους διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Στην απεργία συμμετέχουν 100.000 υπάλληλοι 124 κυβερνητικών και κρατικών υπηρεσιών, από υπουργεία μέχρι τη συνοριοφυλακή.

Απεργούν επίσης ξανά μηχανοδηγοί και εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους από 14 σιδηροδρομικές εταιρείες που καλύπτουν όλη την Αγγλία, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα και οι δάσκαλοι σε Αγγλία και Ουαλία.

Περίπου 200.000 δάσκαλοι αναμένεται να απεργήσουν, επηρεάζοντας τη λειτουργία 23.000 σχολείων ή του 85% του συνόλου, με πολλά να μένουν κλειστά. Οι δάσκαλοι, που ακολουθούν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στη Σκωτία, έχουν εξαγγείλει ακόμα έξι ημέρες κινητοποιήσεων τους προσεχείς μήνες.

Απεργούν επίσης οι λέκτορες και μέλη προσωπικού 150 πανεπιστημίων, συνολικά περίπου 70.000 εργαζόμενοι.

Απεργίες για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες έχουν εξαγγείλει επίσης οδηγοί λεωφορείων, προσωπικό ασθενοφόρων, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, μαίες, οι υπάλληλοι της Υπηρεσία Περιβάλλοντος και οι πυροσβέστες, στην πρώτη μεγάλη κινητοποίησή τους εδώ και 20 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, το πραγματικό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων στην Αγγλία έχει μειωθεί κατά 4,3% από το 2009 ως το 2022.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση δείχνει πως το 65% των πολιτών στηρίζει τις απεργίες του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η πλειοψηφία είναι θετικά διακείμενη έναντι των κινητοποιήσεων από τους πυροσβέστες, τους δασκάλους και τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου 2023 - 12:25

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Στο μικροσκόπιο ο διττός ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα και το ανέλεγκτο των αποφάσεων του
16:01
Υπουργός Υγείας: Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα
15:54
Στην Κύπρο για να ενθαρρύνει συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, λέει η Μέτσολα
15:35
Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ένα χρόνο από τραγωδία στα Τέμπη. Επεισόδια στο Σύνταγμα
15:02
Γιουροβίζιον: Στη δημοσιότητα δίνεται αύριο (29/02) το επίσημο βίντεο κλιπ το τραγουδιού “Liar”
14:42
Σύλληψη οδηγού ταξί από την Τουρκία. Οπλοφορούσε ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις εμπορίας όπλων
14:19
Μάκης Κεραυνός: Όλοι θα έπρεπε να επιδιώκαμε την Ενιαία Εποπτική Αρχή
14:00
Με τον Βασιλιά και τον πρωθυπουργό  της Ολλανδίας συναντάται σήμερα ο  Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
13:41
Τμήμα Μετεωρολογίας- 2ο Δελτίο Καιρού 28/2/24
13:25
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
13:05
Χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις Ισραήλ- Χαμάς για εκεχειρία
12:55
Υπουργός Εσωτερικών: Μείωση στις αφίξεων μεταναστών και στις αιτήσεις ασύλου
12:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.