Η Κυβέρνηση εργάζεται για μια πράσινη και ανταγωνιστική Κύπρο, είπε ο Υπουργός Γεωργίας

Η Κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία μιας αποδοτικής, πράσινης και ανταγωνιστικής Κύπρου, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Ξενοφώντος είπε πως η κλιματική αλλαγή, υπό το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας, του φαινομένου του θερμοκηπίου και της τρύπας του όζοντος, αποτελεί πλέον γεγονός, συνέπεια του οποίου είναι η καταγραφή περισσότερων και συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων, η μεγαλύτερη έκθεση των ανθρώπων σε αυτά και, κατ’ επέκταση, η εμφάνιση επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία τους.

Προσέθεσε πως το κεντρικό σύνθημα που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας «Το μέλλον του καιρού, του κλίματος και του νερού δια μέσου των γενεών» δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο, καθώς θέτοντας στο επίκεντρο την κλιματική κρίση, ο Οργανισμός συνδέει το εξελισσόμενο κλίμα του πλανήτη με το μελλοντικό κλίμα και το νερό, ως πηγή ζωής, και πώς αυτά θα είναι διαθέσιμα στις επερχόμενες γενεές.  

Η Κύπρος, αναπόφευκτα, επηρεάζεται έντονα από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, συνέχισε ο κ. Ξενοφώντος, προσθέτοντας πως σύμφωνα με την ανάλυση των αντικειμενικών παρατηρήσεων που τηρεί το Τμήμα Μετεωρολογίας βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται, με περαιτέρω αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τόσο στο εσωτερικό όσο στα παράλια και στα ορεινά, αλλά και της γενικής, σχετικής μείωσης της κατανομής της μέσης αθροιστικής βροχής, ενώ τα παραπάνω κλιματικά χαρακτηριστικά παρατηρούνται και επηρεάζουν και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας αποτελούν από τα πλέον ισχυρά κλιματικά “hotspots” του πλανήτη.

«Είναι πολύ καλά γνωστή και θεμελιωμένη η επίπτωση των αποτελεσμάτων της ανθρώπινης δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή, ενώ τα σενάρια της εξέλιξης του κλίματος στην περίπτωση που δεν γίνουν καθοριστικές παρεμβάσεις είναι εφιαλτικά. Θα πρέπει όλα τα κράτη να επανεξετάσουν το μοντέλο της οικονομικής τους ανάπτυξης, προκειμένου να ανατραπεί η πορεία κρίσης του πλανήτη μας», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως η ανάληψη παγκόσμιων δράσεων, όπως η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση, η παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές και η απεξάρτηση του τομέα της παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, αποτελούν δράσεις προς τη ορθή κατεύθυνση.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα σχεδιασμού μιας στρατηγικής που θα εμπερικλείει της πιο πάνω δράσεις και θα επιτυγχάνει την πράσινη ανάπτυξη, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει εντάξει ψηλά στους στόχους της την εφαρμογή πρότυπων πράσινων πολιτικών, οι οποίες θα διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε καθαρό νερό και αέρα, συμπλήρωσε ο κ. Ξενοφώντος. Ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και των αποτελεσμάτων της, σημείωσε, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υιοθετεί και αναπτύσσει δράσεις για τη δημιουργία συνθηκών για μια Κύπρο αποδοτική, πράσινη και ανταγωνιστική, με κεντρικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας.

«Αξιοποιώντας όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και κονδύλια, η στόχευσή μας είναι να επιτύχουμε τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να επιτύχουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Διευθυντή και τους Λειτουργούς του Τμήματος Μετεωρολογίας για τη συμβολή τους στις προσπάθειες του Κράτους για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους και να τους ενισχύει στον βαθμό του δυνατού.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2023 - 14:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 26 Μαΐου 2024
22:00
Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής ομοσπονδίας στίβου έφεραν οι τουρκικές προκλήσεις στο βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου
21:40
Βαφεάδης: Το υπουργείο θα συνεχίσει τις δράσεις του με στόχο τον περιορισμό των δυστυχημάτων
21:34
Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου
21:31
Μπορέλ: Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας
21:28
Πυρκαγιά στη Μουταγιάκκα - σε κινητοποίηση επίγεια και εναέρια μέσα
20:52
Συνεχίστηκαν σήμερα οι αστυνομικές επιχειρήσεις για εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών
20:49
Διεθνή Σύνοδο για Ειρήνη στην Ουκρανία τον ερχόμενο  μήνα εξήγγειλε ο Ζελένσκι
20:41
Βερολίνο: Δεν υπάρχουν τραυματισμένοι ή συλληφθέντες Έλληνες
17:15
Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια πτήσης από τη Ντόχα προς το Δουβλίνο
16:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 26/05/24
16:29
Πρόεδρος: Η  Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια απελευθέρωσης
16:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.