Πέντε επιπλέον υπηρεσίες στο ΓεΣΥ ζητούν οι Οδοντίατροι. Στήριξη από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής

Πέντε επιπλέον οδοντιατρικές υπηρεσίες, στο ήδη προσφερόμενο πλαίσιο οδοντιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας, ζητούν οι Οδοντίατροι, οι οποίοι την Πέμπτη συζήτησαν και κατέθεσαν ενώπιον Επιτροπής Υγείας της Βουλής σχετικό υπόμνημα.

Συγκεκριμένα, ζητούν δύο απορτυγώσεις (καθαρισμοί) ετησίως, αύξηση της μονάδας της αμοιβής, φθορίωση μέχρι την ηλικία των 18 ετών, πρόσβαση των Οδοντίατρων στο ιστορικό των ασθενών και τη συμπερίληψη δυο ακτινογραφιών οπισθοφατνιακής ή οπισθομυλικής κάθε 2 χρόνια.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αντώνης Αντωνίου, τα πέντε αιτήματα είναι «πλήρως δικαιολογημένα», αφού σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στη δημοσιότητα, μόλις των 1/3 του προϋπολογισμού για τα οδοντιατρικά απορρίφθηκε το 2022.

Από την πλευρά τους τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στηρίζουν τα συγκεκριμένα αιτήματα και προτίθενται να αποστείλουν επιστολή στον ΟΑΥ  ζητώντας τάχιστη εξέταση των συγκεκριμένων αιτημάτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου η Ομάδα ΓεΣΥ του Συλλόγου έχει διενεργήσει ήδη ένα προκαταρκτικό κύκλο επαφών με τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εξουσιοδότησε την ομάδα ΓεΣΥ να ζητήσει την συμπερίληψη των πέντε αιτημάτων στο ήδη προσφερόμενο πλαίσιο οδοντιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Για την αύξηση της μονάδας της αμοιβής, ο κ. Αντωνίου είπε πως θεωρούν ότι η αμοιβή των 38,40 ευρώ (2 μονάδες των 19,20 ευρώ) που λαμβάνουν οι οδοντίατροι για τον καθαρισμό «είναι απαράδεκτα χαμηλή και αυτή τουλάχιστον πρέπει να φτάσει τα 45 ευρώ.

Επίσης, για τις δύο απορτυγώσεις ετησίως είπε ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στη δημοσιότητα, υπάρχει οικονομική ευχέρεια για την ορθή οδοντιατρική πρόληψη, αφού από την αρχή εμπόδιο αποτελούσε ο προϋπολογισμός.

Για τη φθορίωση μέχρι τα 18 έτη, ανέφερε πως το αίτημά τους στηρίζεται και πάλι στην οικονομική ευχέρεια. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η φθορίωση περιορίζεται σε μία φορά ετησίως στα παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 12 ετών.   

Σχετικά με την πρόσβαση των Οδοντίατρων στο ιστορικό των ασθενών, ο κ. Αντωνίου είπε πως «είναι καθαρά επιστημονική απαίτηση», ώστε οι οδοντίατροι να βρίσκονται καθημερινά προ εκπλήξεως.

Αναφορικά τη συμπερίληψη των δυο ακτινογραφιών, είπε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη προληπτικά και διαγνωστικά, με πολύ μικρό κόστος για το ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, έκανε λόγο για  «δίκαια αιτήματα», για να προσθέσει πως τα μέλη της Επιτροπής του έχουν δει με «πολύ θετικό φακό» το γεγονός ότι ο Σύλλογος αφαίρεσε από τα αιτήματα προς τον ΟΑΥ τις πανοραμικές εξετάσεις, οι οποίες κόστιζαν και θα αύξαναν τον προϋπολογισμό.

Απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΑΥ όπως απαντήσει τάχιστα στο υπόμνημα με τα αιτήματα του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, ώστε να καθοριστεί συνάντηση και να ενταχθούν επιτέλους στο ΓεΣΥ και αυτές οι υπηρεσίες.

«Στόχος όλων των αιτημάτων του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου -και είναι αυτό που θα καταγράψουμε στην επιστολή μας προς τον ΟΑΥ ζητώντας τάχιστη εξέταση των αιτημάτων- είναι η πρόληψη», είπε ο κ. Δίπλαρος.

Είπε ακόμα πως «το παράπονο» του Οδοντιατρικού Συλλόγου το οποίο η Επιτροπή εισέπραξε είναι ότι ο ΟΑΥ «έβλεπε καθαρά λογιστικά» όλα αυτά τα αιτήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο «δεν θα πρέπει να κινηθεί με αυτή τη λογική ο ΟΑΥ σε αυτά τα αιτήματα, αλλά αντίθετα με τη λογική της πρόληψης, αφού μπορεί να γλιτώσεις στο τέλος της ημέρας εκτός από ανθρώπινες ζωές και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη θεραπεία που ενδεχομένως να χρειαστεί ένας ασθενής χωρίς πρόληψη».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε με τη σειρά του ότι «η σωματική υγεία ξεκινά από τη στοματική υγεία», σημειώνοντας πως το κόμμα του στηρίζει τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο.

Εξέφρασε την ελπίδα ο ΟΑΥ να γίνει αρωγός στην προσπάθεια του Συλλόγου.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, είπε πως η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης καλής υγείας και προϋποθέτει  την καθημερινή και ποιοτική φροντίδα του στόματος.

«Η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα και τα αιτήματα του συλλόγου είναι προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2023 - 17:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
21:30
Λίβανος: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
20:53
Oικονομία, ψηφιακό μετασχηματισμό, διάλογο με ΗΠΑ, συζήτησαν Πρόεδρος - Σύνδεσμος Τραπεζών
20:22
Yπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου για μείωση του εξωδίκου σε παραβιάσεις της δεύτερης άσπρης γραμμής σε διασταυρώσεις
19:45
Μαρκ Ρούτε: Θα είναι ο επόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ
18:18
Υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εναντίον του το Σεπτέμβριο ο Αϊκούτ
17:46
Tηλεφωνική επικοινωνία Λιβάνιου Πρωθυπουργού με Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
17:08
ΟΕΛΜΕΚ: Προειδοποιεί με απεργιακά μέτρα εάν δεν εγκατασταθούν αμέσως κλιματιστικά στα σχολεία
16:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 20/06/24
16:19
Τηλεφωνική επικοινωνία Υπουργού Εξωτερικών με τον Λιβάνιο ομόλογό του
15:49
Ισχυρή στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις αναφορές Νασράλα
14:55
[ΒΙΝΤΕΟ] Στο τελικό στάδιο νομοσχέδιο για λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών στην Κύπρο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.