Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο ΠρόεδροςΧριστοδουλίδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο από τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέα Κεττή.

Παραδίδοντας την έκθεση, ο κ. Κεττής είπε ότι αυτή αφορά το έτος 2022, προσθέτοντας ότι αποστολή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο «είναι να ενημερώνει τους Κύπριους Ευρωπαίους πολίτες για όσα τεκταίνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόσο για τα ψηφίσματα όσο και για τη νομοθεσία που παράγει μαζί με το Συμβούλιο».

Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό άμεσα εκλελεγμένο ευρωπαϊκό Όργανο της ΕΕ, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που παρέχεται στο Γραφείο του.  

Ο κ. Κεττής επεσήμανε ότι «οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει τόσο φιλοευρωπαϊστής. Οι Βρυξέλλες δεν είναι μακριά από την Κύπρο. Η Κύπρος και η ΕΕ είναι το ίδιο πράγμα, είμαστε στον πυρήνα, είναι πολύ σημαντικό για ένα μικρό κράτος μέλος όπως είναι η χώρα μας να είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου, εάν η Κυβέρνηση θέλει να κάνει μια καλή προεδρία θα κάνει μια εξαιρετική προεδρία, και με εσάς στο τιμόνι της Κυβέρνηση δεν θα είχα καμιά αμφιβολία γνωρίζοντας και έχοντας την εμπειρία της πρώτης κυπριακής προεδρίας που ήταν πετυχημένη.

Για τον τομέα της νεολαίας, που γνωρίζω πόσο σας ενδιαφέρει, είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η νέα Υπουργός Παιδείας, με την οποία θα έχω συνάντηση, στο πλαίσιο της νέας ύλης των αναλυτικών προγραμμάτων, να μπουν κάποια στοιχεία που θα αφορούν στην Ιστορία της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε από τα δημοτικά σχολεία», ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΤΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 2.jpg

Παραλαμβάνοντάς την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συνάντηση μας συμπίπτει μετά από την επίσκεψη μου στις Βρυξέλλες. Γνωρίζω την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κάτι που θεωρώ πως αναγνωρίζεται από το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Ειδικότερα να σταθώ στη διάσταση της δουλειάς που γίνεται προς την κυπριακή νεολαία, γιατί εκεί πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες μας.

Προσωπικά δεν είμαι ικανοποιημένος από τον βαθμό που οι συμπολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία, αλλά και για τη σημασία που προσδίδουν στα ευρωπαϊκά δρώμενα και έχουμε ευθύνη ως διακυβέρνηση  - και είναι κάτι που ανέφερα και στο Υπουργικό Συμβούλιο και δημόσια – λαμβάνοντας υπόψη ότι η ένταξη μας στην ΕΕ ήταν η σημαντικότερη επιτυχία. Μια ένταξη που σταδιακά αξιοποιούμε στον βαθμό που πρέπει να αξιοποιούμε, και πρέπει να κάνουμε σαφώς περισσότερα.

Το νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καθοριστικής σημασίας και αφορά και την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ένας σημαντικός αριθμός της νομοθεσίας μας είναι η υιοθέτηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε και ως εκτελεστική εξουσία, αλλά και η νομοθετική εξουσία, όπως και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, είναι ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην υιοθέτηση των αποφάσεων είτε της Επιτροπής είτε του Συμβουλίου, αλλά να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση αυτών των νομοθετικών πράξεων από πλευράς Κοινοβουλίου ή της ΕΕ γενικότερα. Για αυτό θεωρώ τον ρόλο σου, τον ρόλο του Γραφείου καθοριστικό.

Η συνεργασία μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, έχουμε κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις και έχουμε μπροστά μας ένα ορόσημο που θεωρώ καθοριστικής σημασίας, την κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Δουλέψαμε στην πρώτη Προεδρία, γνωρίζουμε πόσο σημαντική ήταν, πόσο σημαντικό είναι για ένα μικρό κράτος μέλος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία  να έχει μια πετυχημένη προεδρία, όπως είχαμε το 2012 και αυτό είναι κατά γενική ομολογία, δεν είναι δική μας εκτίμηση μόνο. Αναγνωρίστηκε η δουλειά που έγινε και από τους θεσμούς της ΕΕ και από τους εταίρους μας στην ΕΕ και θέλουμε αυτή η δεύτερη προεδρία να είναι ακόμα πιο πετυχημένη και η συνεργασία με τον Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Καταλήγοντας να επαναλάβω ότι η συνεργασία μας θα ενισχυθεί προς επίτευξη των κοινών μας στόχων. Η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι είναι η κοινή μας οικογένεια, η ευρωπαϊκή οικογένεια, και οφείλουμε να έχουμε ένα πιο ενεργό, πιο ουσιαστικό ρόλο στις συζητήσεις που γίνονται και στις αποφάσεις που λαμβάνονται».

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαρτίου 2023 - 13:30

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Απριλίου
Στο Λονδίνο το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
12:16
Διεθνής σύνοδος για το Σουδάν αρχίζει σήμερα στο Παρίσι
12:06
Πυροβολισμοί κατά οικίας σε κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου
11:47
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 15/4/24
11:27
Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια του Ιράν
10:46
Παγκύπριον Νάμα - 14 Απριλίου 2024
10:17
''À la carte'' προσέγγιση της Τουρκίας στα ψηφίσματα ΟΗΕ
09:57
Έκρηξη σε παραλιακό ξενοδοχείο στην περιοχή της Πύλας
09:10
Χωρίς νερό σήμερα περιοχές στη Λεμεσό λόγω βλάβης
08:58
Υπουργός Εσωτερικών: Νομότυπες οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό
08:47
Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές
08:22
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
06:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.