Άδοξα έληξε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας που συζητούσε το θέμα των αυξημένων επιτοκίων και την ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών, αφού θεωρήθηκε ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) δεν ήταν σε θέση να δώσει επαρκείς απαντήσεις. Παράλληλα βουλευτές τοποθετήθηκαν στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών.
Τη διακοπή ζήτησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ενώ η Επιτροπή αποφάσισε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μια νέα κοινή συνεδρία με την Επιτροπή Οικονομικών για το θέμα, με τη συμμετοχή τόσο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και του Υπουργού Οικονομικών.
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας στην Επιτροπή έδωσε κάποια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το διατραπεζικό επιτόκιο αυξήθηκε 3,3% από τον Ιούλιο, ενώ υπήρξε αύξηση 3,5% περίπου στο δεκαετές κυβερνητικό ομόλογο. Παράλληλα είπε ότι η αύξηση στα δανειστικά επιτόκια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ήταν περίπου γύρω στο 1%.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν και αρκετά δάνεια με σταθερά επιτόκια, ωστόσο τα περισσότερα είναι κυμαινόμενα. Κάποια από τα κυμαινόμενα, πρόσθεσε είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της. Τη δεδομένη στιγμή, ανέφερε, αυξήθηκαν τα επιτόκια αλλά όχι στο μέγιστο ποσοστό της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα είπε ότι κάποια στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα ακόμα ελέγχονται και θα δοθούν στη Βουλή στη συνέχεια.
Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η ΚΤΚ ανησυχεί για την αύξηση των επιτοκίων αφού δεν επιθυμούν νέα ΜΕΔ και για αυτό υπήρξε η προτροπή του Διοικητή για έγκαιρες αναδιαρθρώσεις.
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, έθεσε επίμονα ερωτήματα προς την ΚΤΚ για ζητήματα όπως το ποσοστό των δανείων που είναι με σταθερό επιτόκιο και για πόσο καιρό. Σημείωσε παράλληλα ότι ένα 30% περίπου των καταθετών είναι εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω της πώλησης των δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.
Παράλληλα είπε ότι είναι αντιφατικό να μην αυξάνονται τα καταθετικά επιτόκια την ώρα που υπάρχει νομισματική πολιτική που στοχεύει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο δεν μπορεί να αφεθεί η κοινωνική πολιτική στο έλεος των επιτοκίων.
Βολές για δηλώσεις ΥΠΟΙΚ
------------------------------------------
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ είπε ότι η καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες είναι να τους λέμε αλήθειες, δηλαδή ότι το κύμα αυξήσεων των δανειστικών επιτοκίων δεν έχει τελειώσει. Πρέπει, ανέφερε, να προετοιμάζουμε τον κόσμο για αυτό παρά να τον προετοιμάζουμε ότι θα μειωθούν. Είπε επίσης ότι το 1/3 των δανειοληπτών έχει σταθερό επιτόκιο σε όλη τη διάρκεια του δανείου του. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η νομισματική πολιτική να ακολουθεί την πορεία μείωσης του πληθωρισμού και η δημοσιονομική πολιτική να ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Όπως είπε οι εκλογές τελείωσαν και η Κυβέρνηση πρέπει να πολιτεύεται με βάση τις πραγματικότητες και όχι να συνεχίζει στη σφαίρα της επικοινωνιακής πολιτικής. Ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι θα μπορούσε κάλλιστα ο ΥΠΟΙΚ να πει ότι προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει ένα στοχευμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής λόγω αύξησης των επιτοκίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι δεν διανοείται ένας Υπουργός να επεμβαίνει στη νομισματική πολιτική της χώρας και να το παίζει συνδικαλιστής των δανειζόμενων, όπως έκανε χθες ο ΥΠΟΙΚ. Κάλεσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα να πει μέχρι που μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η παρέμβαση.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι έχουν γίνει έξι αυξήσεις επιτοκίων και ότι όποιος και να φταίει το κόστος το πληρώνει ο πολίτης. Πρόσθεσε ότι σίγουρα οι τράπεζες ιδίως οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν αύξηση της κερδοφορίας και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο μπορούν να περιορίσουν λίγο την κερδοφορία τους για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν σχέδια και πρωτοβουλίες από το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤΚ για βιώσιμο δανεισμό σε ΜμΕ επιχειρήσεις και επιδότηση επιτοκίων για χαμηλά στρώματα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε την άποψη ότι ένα δημοκρατικό και κοινωνικό κράτος θα πρέπει να λειτουργήσει με προοπτικές πρόληψης και θα πρέπει το κράτος και οι θεσμοί να προετοιμαστούν για να συνδράμουν, ώστε να προληφθούν τα όποια προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους δανειολήπτες. Είπε επίσης ότι ο ΥΠΟΙΚ είπε χθες ότι θα έρθει με σχέδια για να αντιμετωπιστεί το θέμα και ότι βουλευτές που δεν ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών δεν θα έπρεπε να σχολιάζουν.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή έκανε λόγο για απαράδεκτες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων και είπε ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις για τους δανειολήπτες και την οικονομία. Είπε επίσης ότι ένα νοικοκυριό θα επιλέξει πρώτα να θρέψει τα παιδιά του και μετά να αποπληρώσει τη δόση του και ανέφερε ότι αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα όλο και περισσότερα δάνεια θα κοκκινίζουν. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει προστατευτικά μέτρα για τους δανειολήπτες αλλά και για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική ισορροπία.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι υπάρχουν παραδοχές από την ΚΤΚ ότι θα υπάρξει μάλλον αύξηση των ΜΕΔ. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο μπορεί να επέμβει η ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ για να επιβάλουν κάποιους περιορισμούς στα πιστωτικά ιδρύματα και κατά πόσο θέλει να επέμβει η ΚΤΚ. Πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχει επιπρόσθετη κερδοφορία στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, δεν υπάρχει η παραμικρή αύξηση στα καταθετικά επιτόκια. Παράλληλα είπε ότι η ΚΤΚ δεν έδωσε σε βάθος στοιχεία ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Διερωτήθηκε επίσης ποια άλλη λύση υπάρχει για τους δανειολήπτες, όταν δεν τους παρέχονται αναδιαρθρώσεις.
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μαρτίου 2023 - 14:00
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/el/article/2023/3/28/kritike-se-upoik-kai-ktk-ste-sunedria-tes-epitropes-energeias-me-aphorme-ten-auxese-ton-epitokion-3980212/