Το Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών εγκαινίασε η Π. Κανάρη

Τη λειτουργία του Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών εγκαινίασε την Παρασκευή η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, η οποία διαβεβαίωσε ότι με τη λειτουργία του Κέντρου θα προφερθούν ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στα παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ενώ θα αναπτυχθούν προγράμματα, τα οποία θα συνεισφέρουν στην ποιότητα ζωής και υγείας αυτών των παιδιών, αλλά και στήριξη των γονέων τους.

Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο Κέντρο στην Κύπρο, το οποίο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές σε παιδιά.

Το Κέντρο, το οποίο βρίσκεται υπό τη Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γεμάτο χρώματα και ζωγραφιές και είναι το πρώτο στην Κύπρο που ειδικεύεται στις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές. Σε αρχικό στάδιο το Κέντρο θα εστιαστεί στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.

Με πρωταρχικό μέλημα την παροχή πολύ-επίπεδης εξειδικευμένης φροντίδας σε παιδιά πρώιμης ηλικίας μέχρι 7 ετών, αλλά και τη στήριξη και σωστή καθοδήγηση των οικογενειών τους, στο  Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών προσφέρονται αξιολογήσεις και θεραπείες από εξειδικευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο απαρτίζουν παιδοψυχίατροι, ψυχολόγος, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και νοσηλευτικοί λειτουργοί. 

Στην ομιλία της, κατά την τέλεση των εγκαινίνων, η Υπουργός Υγείας είπε πως η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Στρατηγικών Σχεδιασμών, που έχουν ως στόχο την προώθηση και την πρόληψη των διαταραχών, μέσω του εντοπισμού και της έγκαιρης διάγνωσης.

Υπέδειξε ότι το Κέντρο θα συνδράμει στην υιοθέτηση βέλτιστης ευρωπαϊκής πρακτικής, λόγω της άμεσης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ όλων των ειδικών του Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην ποιότητα ζωής και υγείας των παιδιών.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε όλους ότι το Υπουργείο Υγείας θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτό το ταξίδι, στηρίζοντας τις προσπάθειες για ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων, μέσω των οποίων προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και καινούργιες ευκαιρίες στα παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Τη σημασία του Κέντρου εξήρε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Δρ. Άννα Παραδεισιώτη, η οποία ανέφερε ότι το όραμα  δημιουργίας του Κέντρου έγινε πραγματικότητα, μέσω χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό ΕΟΧ Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) και τη συνεχή στήριξη του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ).

Σημείωσε ότι το Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και έχει δημιουργηθεί με υψηλές προδιάγραφες βάσει τις απαιτήσεις της κάθε ειδικότητος, καθώς και της λειτουργίας της πολυθεματικής ομάδας.

«Μεταξύ των σημαντικών στόχων του Κέντρου», πρόσθεσε, «περιλαμβάνονται η διασύνδεση και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ, η συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και η διμερής συνεργασία με επιστημονικά κέντρα του ίδιου τομέα της Νορβηγίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρωτοποριακό Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Δυσκολιών μπορούν να παραπεμφθούν από παιδιάτρους ή και άλλους ειδικούς γιατρούς, παιδιά και γονείς, που είναι δικαιούχοι και μη του ΓεΣΥ.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απριλίου 2023 - 14:59

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
13:00
Γκιουλέρ: Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα στην Κύπρο
12:21
[ΒΙΝΤΕΟ] Λετυμπιώτης: Σημαντική πρόοδος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης
11:57
Ριαμπκόφ: Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπ` όψιν τους τις προειδοποιήσεις της Μόσχας
11:45
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 20/9/2024
11:43
Ανησυχία Λονδίνου για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου
10:58
Ανεβαίνει σε επικίνδυνο σημείο η ένταση στη Μέση Ανατολή
10:01
Καθοριστικές αποφάσεις ΡΑΕΚ για το μέλλον της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης
09:49
Σε άμεση εφαρμογή οι συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις
09:45
Στο Κίεβο η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
09:38
Σύλληψη 25χρονης για υπόθεση ληστείας στην Ορόκλινη
09:22
Προβληματισμός Υπουργείου Υγείας για εγγραφή γιατρών ΟΑΥ σε συστήματα υγείας δύο χωρών
09:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.