Πακέτο μέτρων στήριξης της Τ/κ κοινότητας κατέθεσε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Πακέτο μέτρων προς στήριξη της Τ/κ κοινότητας που την ίδια ώρα θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά θα αναπτερώσουν και την ελπίδα για λύση του Κυπριακού απέστειλε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο δικοινοτικής κινητοποίησης «Ανοίγουμε Νέους Δρόμους – Επανενώνουμε την Κύπρο», το πακέτο περιλαμβάνει τη σύσταση Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων, τη διεύρυνση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής  αλλά και την ίδρυση Ταμείου Στήριξης Δικοινοτικών Πρωτοβουλιών.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο πλαίσιο δικοινοτικής εκδήλωσης για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πακέτο προτάσεων που θα βοηθήσουν, όπως είπε, την Κυπριακή Δημοκρατία να απευθύνεται πιο ευδιάκριτα και πιο ηχηρά, με συγκεκριμένα μηνύματα προς την τ/κ κοινότητα, «ότι τους θεωρεί και είναι μέρος του κυπριακού λαού και ότι εμείς θέλουμε και επιθυμούμε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ασφαλώς παραμένουμε σταθεροί στον αμετάθετο στόχο για λύση του Κυπριακού».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει αυτό το πακέτο και το έχει αποστείλει πριν από μερικές μέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ τις επόμενες μέρες θα το δώσει και στη δημοσιότητα.

«Αυτά τα μέτρα που εισηγούμαστε θα αναβαθμίσουν την προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τ/κ κοινότητα και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ελπίδας για λύση», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποδεικνύοντας ότι με δεδομένο το ότι η τ/κ κοινότητα βρίσκεται κάτω από την καυτή ανάσα της Τουρκίας αλλά και ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας πλέον δεν πιστεύει στη λύση του Κυπριακού, «θα πρέπει να ενισχύσουμε τόσο την ελπίδα για λύση όσο και την προοπτική για λύση αλλά και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την πεποίθηση πως κάτι τέτοιο είναι πολιτικά αναγκαίο εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η ετοιμασία και αποστολή προς τον ΠτΔ αυτού του πακέτου μέτρων.

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις προτάσεις το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στο πακέτο περιλαμβάνεται η εισήγηση για δημιουργία Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων «για να μπορούν οι Τ/κ να απευθύνονται σε αυτό το Γραφείο για να προωθούν ζητήματα που τους απασχολούν ή για να εξυπηρετούνται υποθέσεις τους από τη Δημόσια Υπηρεσία, με μια σειρά από άλλα μέτρα που θα ενισχύσουν τη λειτουργία αυτού του Γραφείου».

Εισηγούμαστε, συμπλήρωσε, τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Δικοινοτικών Πρωτοβουλιών, με στόχο να αντιμετωπιστεί και ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κινήματα και οργανώσεις που θέλουν να αναπτύξουν πολιτικές επαναπροσέγγισης και επαφής με την τ/κ κοινότητα που είναι η εξεύρεση οικονομικών πόρων.

Είπε ακόμη ότι το πακέτο περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα που αφορούν διεύρυνση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής που ρυθμίζει τη διακίνηση ανθρώπων, υπηρεσιών και προϊόντων και το οποίο είναι κάτι που ζητά και συζητά η ΕΕ.

«Θεωρούμε σημαντικό αν βγει μπροστά η Κυπριακή Δημοκρατία, να αποφασίζουμε εμείς παρά να αποφασίζουν άλλοι για μας», είπε.

Πρόσθεσε πως στο πακέτο εισηγήσεων του ΑΚΕΛ συμπεριλαμβάνονται και μια σειρά από μέτρα στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνίας γενικότερα» και τα οποία έχουν προκύψει, όπως εξήγησε, μέσα από τον διάλογο και την επαφή με οργανωμένα σύνολα Τ/κ.

«Στόχο έχουν αυτές οι προτάσεις να επιλύσουν και χρονίζοντα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Ε/κ και Τ/κ και ασφαλώς διευκολύνουν την επαφή αλλά στέλνουν και ηχηρά μηνύματα από μέρους της ΚΔ ότι θέλουμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να πετύχουμε λύση», είπε.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου 2023 - 13:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουλίου
Υπουργικό Συμβούλιο: Ολοκληρώθηκαν 26 δράσεις για το 2024
20:55
Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21η Ιουλίου
19:15
Νέα κίτρινη προειδοποίηση και νέος κόκκινος συναγερμός και για την Τετάρτη
18:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς Υπουργούς: «Λογοδοσία στην πράξη και όχι στα λόγια»
17:51
Κλειστό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού την Πέμπτη για εργασίες
17:24
Επεισόδια στο Μπανγκλαντές με 174 νεκρούς -Πέραν των 2,500 οι συλληφθέντες
17:13
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 23/7/24
17:10
Προκλητική και πάλι η Τουρκία -Απειλεί με πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου
16:53
"Θα πιω απόψε το φεγγάρι"... στην Κύπρο! Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Σελήνης
16:47
Ποινή φυλάκισης 12 χρόνων σε 19χρονο στη Λάρνακα για υπόθεση ναρκωτικών
15:57
Σταματούν οι προκρατήσεις: Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας θα απομακρύνει τις πετσέτες απο τα κρεβατάκια
15:48
Υπόθεση Μέταμαξ: Δύο στο Δικαστήριο, ένας ελεύθερος -140 καταγγελίες για 422,000 ευρώ!
13:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.