Καρκίνος του πνεύμονα: Η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης

Η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μετά τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Ενώ οι περισσότερες έρευνες συνέκριναν τη θνησιμότητα μεταξύ των εν ενεργεία καπνιστών και των μη καπνιστών, η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στους πρώην καπνιστές, προκειμένου να διερευνήσει τις επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», συμμετείχαν 5.594 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης την περίοδο 1992-2022, με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που αντιπροσωπεύει το 85% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.

Από αυτούς, οι 795 δεν είχαν καπνίσει ποτέ, οι 3.308 ήταν πρώην καπνιστές και οι 1.491 εν ενεργεία καπνιστές. Κατά την περίοδο της μελέτης, πέθανε το 79,3% των ενεργεία καπνιστών, το 66,8% των πρώην καπνιστών και το 59,6% των μη καπνιστών.

Παρ’ όλο που το να μην έχει καπνίσει κάποιος ποτέ συσχετίστηκε με τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης έπειτα από διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, τα ευρήματα έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χαμηλότερης θνησιμότητας και της διακοπής του καπνίσματος πριν από τη διάγνωση.

Οι εν ενεργεία καπνιστές είχαν 68% υψηλότερη θνησιμότητα και οι πρώην καπνιστές είχαν 26% υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Όσο περισσότερο χρόνο απείχε από το κάπνισμα ένας ασθενής, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη για την υγεία του. Για τους πρώην καπνιστές, ο διπλασιασμός των ετών διακοπής του καπνίσματος πριν από τη διάγνωση, συσχετίστηκε σημαντικά με την παρατεταμένη επιβίωση.

Αντίθετα, ο διπλασιασμός των ετών καπνίσματος συσχετίστηκε με μικρότερη επιβίωση μεταξύ των νυν και των πρώην καπνιστών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως, ότι ο συσχετισμός μεταξύ επιβίωσης και ιστορικού καπνίσματος, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το κλινικό στάδιο κατά το οποίο διαγνώστηκε ο καρκίνος του πνεύμονα, καθώς και ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τα διαφορετικά είδη θεραπείας που λάμβαναν οι συμμετέχοντες.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Μαΐου 2023 - 13:54

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
13:00
Γκιουλέρ: Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα στην Κύπρο
12:21
[ΒΙΝΤΕΟ] Λετυμπιώτης: Σημαντική πρόοδος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης
11:57
Ριαμπκόφ: Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπ` όψιν τους τις προειδοποιήσεις της Μόσχας
11:45
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 20/9/2024
11:43
Ανησυχία Λονδίνου για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου
10:58
Ανεβαίνει σε επικίνδυνο σημείο η ένταση στη Μέση Ανατολή
10:01
Καθοριστικές αποφάσεις ΡΑΕΚ για το μέλλον της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης
09:49
Σε άμεση εφαρμογή οι συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις
09:45
Στο Κίεβο η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
09:38
Σύλληψη 25χρονης για υπόθεση ληστείας στην Ορόκλινη
09:22
Προβληματισμός Υπουργείου Υγείας για εγγραφή γιατρών ΟΑΥ σε συστήματα υγείας δύο χωρών
09:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.