Φωτογραφία αρχείου
Η ελευθερία της συνάθροισης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και οποιοσδήποτε περιορισμός θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο εκεί που υπάρχει θέμα ενδεχόμενα πρόκλησης επεισοδίων και αναταραχών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.
Ο κύριος Κληρίδης είχε κληθεί να σχολιάσει το γεγονός πως το σωματείο «Κοιvóτητα ουκρανό-κυπριακής φιλίας» έχει ζητήσει απαγόρευση φιλορωσικών εκδηλώσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω επιστολής που απέστειλε την Πέμπτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Κληρίδης είπε στο ΚΥΠΕ πως "με βάση όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολύ δύσκολα γίνονται επιτρεπτές εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας της συνάθροισης.
Πολύ δύσκολα μπορούν να δοθούν εξαιρέσεις διότι υπάρχει ο κίνδυνος, το κράτος δηλαδή, να υποπέσει σε παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων", ανέφερε.
Είπε ακόμη πως "σε δημοκρατικά πολιτεύματα σπανίζει ο περιορισμός του δικαιώματος αυτού, διότι θεωρείται το δικαίωμα αυτό ως ένα από τα βασικά δικαιώματα που τυγχάνουν προάσπισης στη δημοκρατία, και το οποίο είναι συνταυτισμένο με την ελευθερία του λόγου".
Σημείωσε, εξάλλου, πως ακόμα και την περίοδο που υπήρχε θέμα δημόσιας υγείας προσπάθεια επέμβασης στο δικαίωμα της συνάθροισης και της άσκησής του κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι παραβίαζε τα ατομικά αυτά δικαιώματα.
"Είναι πολύ διστακτικά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να περιορίζουν τα δικαιώματα της συνάθροισης ακόμα και για θέματα, τα οποία δεν είναι αρεστά σε κάποιους", ανέφερε ο κ. Κληρίδης.
Διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που κάποιες συγκεντρώσεις είναι παράνομες και ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν αναταραχή, όπως είναι με τη ρητορική μίσους, διότι έκδηλα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και αντιδράσεις, τότε μπορεί να βάλει περιορισμούς η κυβέρνηση.
"Η κάθε εκδήλωση κρίνεται από τα δικά της γεγονότα και δεν μπορεί να απαγορευθούν γενικά οι συναθροίσεις επειδή σχετίζονται με τη Ρωσία ή επειδή υποστηρίζουν τον Πούτιν", σημείωσε ο κ. Κληρίδης.
"Το να περιορίσεις κάποιους διότι υποστηρίζουν κάποια θέση, δύσκολα γίνεται, έστω και αν η θέση αυτή δεν είναι αρεστή, νοουμένου ότι η εκδήλωση είναι ειρηνική.
Με βάση τη νομολογία του Δικαστηρίου, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η πρόθεση των διοργανωτών. Όμως γενική απαγόρευση των συναθροίσεων είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το το σωματείο «Κοιvóτητα ουκρανό-κυπριακής φιλίας» στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αναφέρεται ότι «στην Κύπρο λαμβάνουν χώρα μαζικές εκδηλώσεις για την υποστήριξη του πολέμου και της δολοφονίας ανθρώπων».
Προστίθεται ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις εκφωνούνται «ομιλίες που δικαιολογούν και εξυμνούν τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ανοιχτά τη Ρωσία, τον Πούτιν και τον πόλεμο που διεξάγουν στην Ουκρανία».
Υπογραμμίζεται ότι «μαζικές φιλορωσικές ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη και την τιμωρία του επιτιθέμενου», ενώ προστίθεται ότι «όσο περισσότερες τέτοιες ενέργειες γίνονται, όσο περισσότερο θα διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν».
Το σωματείο ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαγορεύσει μαζικές φιλορωσικές ενέργειες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη χρήση των συμβόλων της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας, καθώς επίσης να προσαγάγει στη δικαιοσύνη «τους διοργανωτές δημόσιων εκδηλώσεων που δικαιολογούν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Δ.Κ.
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιουνίου 2023 - 10:43
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/el/article/2023/6/2/khr-klerides-antisuntagmatike-e-apagoreuse-eirenikon-ekdeloseon-7709005/