Οι ΗΠΑ ενέκριναν κοτόπουλο από καλλιεργημένα κύτταρα

Για πρώτη φορά, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση κοτόπουλου που παρασκευάζεται από ζωικά κύτταρα. Δύο εταιρείες από την Καλιφόρνια θα παρέχουν εργαστηριακά καλλιεργημένο κρέας σε εστιατόρια και τα σούπερ μάρκετ.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έδωσε το πράσινο φως στις εταιρείες Upside Foods και Good Meat, οι οποίες έκαναν αγώνα δρόμου για να είναι οι πρώτες στις ΗΠΑ που θα πουλήσουν κρέας που δεν προέρχεται από σφαγμένα ζώα.

Η κίνηση αυτή εγκαινιάζει μια νέα εποχή παραγωγής κρέατος με στόχο την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων και τη δραστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βόσκησης, της καλλιέργειας ζωοτροφών και των ζωικών αποβλήτων.

Οι εταιρείες έλαβαν εγκρίσεις για τις ομοσπονδιακές επιθεωρήσεις που απαιτούνται για την πώληση κρέατος και πουλερικών στις Η.Π.Α. Η ενέργεια αυτή ήρθε μήνες αφότου η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έκρινε ότι τα προϊόντα και των δύο εταιρειών είναι ασφαλή για κατανάλωση. Μια εταιρεία παραγωγής με την ονομασία Joinn Biologics, η οποία συνεργάζεται με την Good Meat, έλαβε επίσης άδεια για την παραγωγή των προϊόντων.

Το εργαστηριακό κρέας καλλιεργείται σε χαλύβδινες δεξαμενές χρησιμοποιώντας κύτταρα που προέρχονται από ένα ζωντανό ζώο, ένα γονιμοποιημένο ωάριο ή μια ειδική τράπεζα αποθηκευμένων κυττάρων. Στην περίπτωση της Upside, το κρέας βγαίνει σε μεγάλα φύλλα που στη συνέχεια μετατρέπονται σε κοτολέτες κοτόπουλου και λουκάνικα. Η Good Meat, η οποία πουλά ήδη καλλιεργημένο κρέας στη Σιγκαπούρη, μετατρέπει μάζες κυττάρων κοτόπουλου σε κοτολέτες, κοτομπουκιές και κιμά.

Ωστόσο αυτό το νέο κρέας δεν θα το βρείτε σύντομα στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ. Το καλλιεργημένο κοτόπουλο είναι πολύ πιο ακριβό από το συμβατικό και δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί σε κλίμακα, εξηγεί ο Ρικάρντο Σαν Μάρτιν, διευθυντής του Alt:Meat Lab στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια.

RAW CHICKEN.jpg

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 150 εταιρείες καλλιεργούν κρέας από κύτταρα: όχι μόνο κοτόπουλο αλλά και χοιρινό, αρνί, ψάρι και μοσχάρι, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η Upside, που εδρεύει στο Μπέρκλεϊ, λειτουργεί ένα εργοστάσιο 70.000 τετραγωνικών μέτρων. Την περασμένη εβδομάδα, ο σεφ Τζες Γουίβερ μαγείρεψε ένα φιλέτο καλλιεργημένου κοτόπουλου με λευκό κρασί, ντομάτες, κάπαρη και φρέσκα κρεμμυδάκια. Το τελικό προϊόν ήταν ελαφρώς πιο ωχρό από το συμβατικό. Κατά τα άλλα έμοιαζε, μύριζε και είχε γεύση συμβατικού κοτόπουλου.

Η Good Meat, που εδρεύει στην Αλαμέδα, λειτουργεί ένα εργοστάσιο 100.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου ο σεφ Ζακ Τάινταλ σέρβιρε μια σαλάτα με καπνιστό κοτόπουλο ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Το μπούτι κοτόπουλου σερβιρίστηκε με πουρέ πατάτας, μια demi-glace μανιταριών-λαχανικών και μικροσκοπικά μωβ μπουκετάκια κουνουπιδιού. Το κοτόπουλο της Good Meat θα έρχεται προμαγειρεμένο.

Η Έιμι Τσεν, διευθύνων σύμβουλος της Upside, παραδέχτηκε πως πολλοί καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί στη σκέψη να φάνε κοτόπουλο που έχει αναπτυχθεί από κύτταρα.

Η άποψη αυτή αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θέλουν να δοκιμάσουν κρέας που έχει παραχθεί με τη χρήση κυττάρων από ζώα. Περίπου οι μισοί είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι θα ήταν ασφαλές. Μόλις όμως καταλάβουν πώς παρασκευάζεται αυτό το κρέας, γίνονται πιο δεκτικοί, δήλωσε η Τσεν. Και μόλις το δοκιμάσουν, συνήθως πείθονται.

«Είναι το κρέας που πάντα γνωρίζατε και αγαπούσατε», είπε

Και οι δύο εταιρείες τόνισαν ότι η αρχική παραγωγή θα είναι περιορισμένη. Οι εγκαταστάσεις του Emeryville μπορούν να παράγουν έως και 50.000 κιλά προϊόντων κρέατος ετησίως, αν και ο στόχος είναι να επεκταθούν σε 400.000 κιλά ετησίως, δήλωσαν οι υπεύθυνοι της Upside.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 50 δισεκατομμύρια κιλά κοτόπουλου ετησίως.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2023 - 15:00

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Αυγούστου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 26 Αυγούστου 2025
21:58
Κόμμα μας η Κύπρος, διεμήνυσε ο Πρόεδρος από το συνέδριο των αποδήμων
21:36
ΕΔΕΚ: Ανοικτή η πόρτα για Αποστόλου να επιστρέψει - Πληροφορίες ΡΙΚ: Θα ενταχθεί σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος
21:14
ΠΤΔ: Δόθηκαν απαντήσεις στις αξιώσεις της Τουρκίας στη Διευρυμένη του Ιουλίου
21:07
Συνάντηση ΠΤΔ με Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα
21:03
Δεν ευσταθούν δημοσιεύματα περί αλλαγής της διαδικασίας στα σημεία διέλευσης
20:42
Πανευρωπαϊκή προειδοποίηση για επικίνδυνα ηλεκτρικά προϊόντα
19:59
Απόφαση Τραμπ για παύση Κουκ: Προκαλεί αναταραχή στις χρηματαγορές και θεσμικές αναταράξεις
18:20
Προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις
18:07
Γερμανικό «όχι» στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο
17:50
Πιέσεις από ΟΗΕ και ΕΕ για απόδοση ευθυνών για το ισραηλινό φονικό πλήγμα σε νοσοκομείο στη Γάζα
17:37
Γάζα: Μαζική φυγή Παλαιστινίων καθώς κλιμακώνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
17:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.