Επιμένει η επικεφαλής της βρετανικής έρευνας για την πανδημία να δει όλα τα μηνύματα του Μπόρις Τζόνσον

Η επικεφαλής της ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας για το χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βρετανία επέμεινε στη θέση της ότι πρέπει να της επιδοθεί το σύνολο των μηνυμάτων στο WhatsApp και των γραπτών σημειώσεων του τότε Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δίχως διαγραμμένα αποσπάσματα.

Κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ακροαματικής διαδικασίας την Τρίτη ενόψει της έναρξης λήψης καταθέσεων στο πλαίσιο της έρευνας την άλλη εβδομάδα, η βαρόνη Χάλετ είπε ότι εναπόκειται στην ίδια να αποφασίσει ποια στοιχεία από τα μηνύματα είναι «σχετικά ή δυνητικά σχετικά» με την έρευνα.

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε την απόφαση του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου εκ μέρους της κυβέρνησης να αγνοήσει τη διορία της περασμένης εβδομάδας για την παράδοση των μηνυμάτων και των σημειώσεων.

Αντ’ αυτού, το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου γνωστοποίησε ότι θα αμφισβητήσει νομικά την αξίωσης της λαίδης Χάλετ, λέγοντας ότι πολλά αποσπάσματα είναι άσχετα με την έρευνα και η δημοσιοποίησή τους θα υπονόμευε την ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ κυβερνητικών στελεχών.

Η εξέταση αυτής της κυβερνητικής προσφυγής αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα, με την επικεφαλής της έρευνας να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω σχόλια ενόσω εκκρεμεί η υπόθεση.

Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να παρακάμψει το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου στέλνοντας απευθείας στη νομική ομάδα της έρευνας το σύνολο των μηνυμάτων που έχει στην κατοχή του από εκείνη την περίοδο.

Κατά τον πρώην Πρωθυπουργό, ωστόσο, τα μηνύματα πριν από το Μάιο του 2021 που αναφέρονται και στην κρίσιμη περίοδο των lockdown, περιέχονται σε συσκευή που είναι κλειδωμένη για λόγους ασφαλείας. Έχει πει πως έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Ο επικεφαλής νομικός της έρευνας Χιούγκο Κιθ είπε στη βαρόνη Χάλετ ότι τα μηνύματα που έχουν ληφθεί από τον Μπόρις Τζόνσον θα συγκριθούν αυτήν την εβδομάδα με τα περιορισμένα αποσπάσματα που έχει επιδώσει το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί προς το αίτημα της βαρόνης Χάλετ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο το πιστοποιητικό θανάτου πολιτών ανέγραφε την COVID-19 ως κύρια ή συμβάλλουσα αιτία θανάτου σε 226.989 περιπτώσεις.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουνίου 2023 - 15:22

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
21:30
Λίβανος: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
20:53
Oικονομία, ψηφιακό μετασχηματισμό, διάλογο με ΗΠΑ, συζήτησαν Πρόεδρος - Σύνδεσμος Τραπεζών
20:22
Yπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου για μείωση του εξωδίκου σε παραβιάσεις της δεύτερης άσπρης γραμμής σε διασταυρώσεις
19:45
Μαρκ Ρούτε: Θα είναι ο επόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ
18:18
Υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εναντίον του το Σεπτέμβριο ο Αϊκούτ
17:46
Tηλεφωνική επικοινωνία Λιβάνιου Πρωθυπουργού με Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
17:08
ΟΕΛΜΕΚ: Προειδοποιεί με απεργιακά μέτρα εάν δεν εγκατασταθούν αμέσως κλιματιστικά στα σχολεία
16:46
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 20/06/24
16:19
Τηλεφωνική επικοινωνία Υπουργού Εξωτερικών με τον Λιβάνιο ομόλογό του
15:49
Ισχυρή στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις αναφορές Νασράλα
14:55
[ΒΙΝΤΕΟ] Στο τελικό στάδιο νομοσχέδιο για λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών στην Κύπρο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.