Επιστήμονες πιστεύουν ότι κατάφεραν να εξηγήσουν πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα ατόμνων με Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες από τη Βρετανία και το Βέλγιο πιστεύουν ότι κατάφεραν να εξηγήσουν πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επρόκειτο για ένα από τα μυστήρια της επιστήμης επί δεκαετίες, ωστόσο, με δημοσίευση στην επιθεώρηση Science, η επιστημονική ομάδα συνδέει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο κάποιων «ανώμαλων πρωτεϊνών» με το φαινόμενο της «νεκρόπτωσης», δηλαδή μια μορφή «αυτοκτονίας» των κυττάρων.

Όπως έχει ήδη εξηγηθεί, τα συμπτώματα της νόσου, όπως η απώλεια μνήμης, προκαλούνται από την απώλεια εγκεφαλικών κυτταρικών, των νευρώνων.

Οι επιστήμονες είχαν επίσης παρατηρήσει ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ διακρίνονται από τη συγκέντρωση των πρωτεϊνών αμυλοειδές και ταυ στον εγκέφαλο.

Μέχρι τώρα δεν είχε γίνει σύνδεση αυτών των δύο χαρακτηριστικών της νόσου. Οι επιστήμονες όμως από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Άνοια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL και το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων οφείλεται στη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών.

Συγκεκριμένα γράφουν πως το αμυλοειδές αρχίζει να συσσωρεύεται στα διαστήματα μεταξύ των νευρώνων, κάτι που προξενεί φλεγμονή. Η φλεγμονή με τη σειρά της προκαλεί την αντίδραση των νευρώνων, με αποτέλεσμα την αλλαγή της εσωτερικής χημείας των κυττάρων αυτών.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές εμφανίζονται συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης ταυ με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να αρχίζουν να παράγουν ένα συγκεκριμένο μόριο, το MEG3, που προξενεί το θάνατο κυττάρων από νεκρόπτωση.

Νεκρόπτωση ονομάζεται μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός για να απορρίπτει γηραιά κύτταρα καθώς παράγονται καινούρια για την αντικατάστασή τους.

Στα πειράματα της επιστημονικής ομάδας τα εγκεφαλικά κύτταρα κατάφεραν να επιβιώσουν όταν μπλοκαρίστηκε το μόριο MEG3, κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα περί σύνδεσης των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ με τις προαναφερθείσες πρωτεΐνες.

Τα πειράματα έγιναν πάνω σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στα οποία είχαν μεταμοσχευθεί ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ο καθηγητής Μπαρτ ντε Στρούπερ από το ινστιτούτο άνοιας στο UCL έκανε λόγο για πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, καθώς για πρώτη φορά εξηγείται ο μηχανισμός που οδηγεί στο θάνατο των νευρώνων.

Η ανακάλυψη προσλαμβάνει πρόσθετη σημασία από το γεγονός ότι πρόσφατα έχει σημειωθεί επιτυχία στην παρασκευή φαρμάκων που αφαιρούν την αμυλοειδή πρωτεΐνη από τον εγκέφαλο.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2023 - 11:53

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Νοεμβρίου
Για Ερντογάν, Σαμαρά και σχέσεις με Ελλάδα, μιλά στο Ert News ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
20:20
Προσηλωμένες σε διπλωματική λύση για τον Λίβανο οι ΗΠΑ, αναφέρει ο Λόιντ Όστιν
20:08
Η καταιγίδα "Μπερτ" πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο -Ένας νεκρός από πτώση κλαδιού
19:58
Νέος Ύπατος Αρμοστής: Συμμετοχή Βρετανίας σε διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό
19:18
Κακοκαιρία: Συστάσεις προς το κοινό εξέδωσε η Πολιτική Άμυνα
19:14
Η Άγκυρα εγκρίνει καλοπροαίρετες λύσεις στο Κυπριακό, υποστηρίζει ο Φιντάν
19:06
Πατσαλίδης: «Η διπλή αναβάθμιση ενισχύει τους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας»
17:36
Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Κόμπος και Μπορέλ
16:35
Στη φυλακή δύο άτομα για κλοπή 200 μέτρων χάλκινου καλωδίου της CYTA
16:08
Ινδία: 25χρονος βρήκε τις αισθήσεις του λίγες στιγμές πριν από την καύση του!
15:35
«Νετανιάχου και Γκάλαντ έπρεπε να είχαν συλληφθεί», λέει από τη Λευκωσία ο Μπορέλ
14:45
Λωρίδα της Γάζας: 19 νεκροί και 40 τραυματίες από νέα ισραηλινά πλήγματα
14:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.