Σε ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2023 προχώρησε ο οίκος DBRS

Σε ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2023, στο 2,5%, από 2,1% που ανέμενε τον περασμένο Ιούνιο, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας  σταθερή την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη το 2024 στο 2,4%.

Ταυτόχρονα, ο καναδικός οίκος διατηρεί σταθερή την εκτίμηση του για την ανεργία το 2023 στο 6,8% και το 2024 στο 6,4%.

Σε έκθεση Σεπτεμβρίου, στην οποία αναφέρεται στο βασικό του μακροοικονομικό σενάριο, ο DBRS προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη το 2023 και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως της Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Δανίας, Φινλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Μάλτας, ενώ υποβάθμισε την εκτίμηση του για την ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, αναμένοντας τώρα βαθύτερη ύφεση από προηγουμένως για το 2023. Ο οίκος αναμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3%, από 0,1% που ανέμενε προηγουμένως.

Ο DBRS αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θα διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια για μεγάλο μέρος του 2024 και ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνονται και πάλι στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Αναφέρει ότι «οι σφιχτές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλλουν στη συνέχιση των μισθολογικών πιέσεων, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές ή ακόμη και να διατηρήσουν τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα», αναφέρει και προσθέτει πως οι εργατικές κινητοποιήσεις που είναι ένα σημάδι των πιέσεων κόστους, φαίνονται να είναι συγκεντρωμένες στους τομείς της μεταποίησης, όπου έχει διαφανεί κάποια αύξηση των τιμών (εν μέρει λόγω της ισχυρής ζήτησης και των ελλείψεων στην παραγωγή).

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η αποδυνάμωση της ζήτησης για διαρκή αγαθά θα μπορούσε να μειώσει γρήγορα την ικανότητα των κατασκευαστών να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος.

Ομοίως, συνεχίζει, θα μπορούσαμε να δούμε μια σχετικά ταχεία μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες, ιδίως για ταξίδια, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναγκάζεται να περιορίσει τις δραστηριότητές του για να μειώσει τις δαπάνες.

«Αν και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται να βρίσκονται σε ισχυρή κατάσταση στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών αντιμετωπίζει συνεχή μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και αυξανόμενες πληρωμές χρέους», υπογραμμίζει.

Αναφέρει επίσης ότι η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες «θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένα αναδυόμενες αγορές με ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για το 2023, ο DBRS αναφέρει ότι οι προβλέψεις του για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν εκ νέου προς τα πάνω το τελευταίο τρίμηνο.

Αναφέρει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται τώρα ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 2% για το 2023 - ελαφρώς πάνω από τις περισσότερες εκτιμήσεις για τη δυνητική ανάπτυξη - ενώ για τον Καναδά προβλέπεται ανάπτυξη 1,4%.

Προσθέτει ότι η Ιαπωνία αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 1,8% και σημειώνει πως οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την Ευρώπη είναι ανάμεικτες.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω, αν και εξακολουθούν να είναι με αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης, κατά 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα.

Κίνδυνοι

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με τον DBRS, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, πρόσθετες διαταραχές στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων «φαίνονται πιθανές».

«Παρόλο που οι δυτικές προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές», υπογραμμίζει.

Ομοίως, προσθέτει, οι διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών μπορεί να επανεμφανιστούν.

Αναφέρει επίσης ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα είναι επίσης σε ένταση, με το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν πρόσθετες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ή σοκ στην παγκόσμια ζήτηση.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουλίου
Παρίσι 2024: Χειροπέδες σε άνδρα που σχεδίαζε επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
21:26
Υπουργικό Συμβούλιο: Ολοκληρώθηκαν 26 δράσεις για το 2024
20:55
Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21η Ιουλίου
19:15
Νέα κίτρινη προειδοποίηση και νέος κόκκινος συναγερμός και για την Τετάρτη
18:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς Υπουργούς: «Λογοδοσία στην πράξη και όχι στα λόγια»
17:51
Κλειστό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού την Πέμπτη για εργασίες
17:24
Επεισόδια στο Μπανγκλαντές με 174 νεκρούς -Πέραν των 2,500 οι συλληφθέντες
17:13
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 23/7/24
17:10
Προκλητική και πάλι η Τουρκία -Απειλεί με πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου
16:53
"Θα πιω απόψε το φεγγάρι"... στην Κύπρο! Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Σελήνης
16:47
Ποινή φυλάκισης 12 χρόνων σε 19χρονο στη Λάρνακα για υπόθεση ναρκωτικών
15:57
Σταματούν οι προκρατήσεις: Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας θα απομακρύνει τις πετσέτες απο τα κρεβατάκια
15:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.