«Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά, στην οποία θα παραστεί και ο ίδιος. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα των F-35 και τόνισε πως οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις «έχουν φτάσει στο απόγειο».
Όπως τόνισε, η συζήτηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μπλίνκεν, το απόγευμα θα κινηθεί σε δύο άξονες: Στις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τους δύο πολέμους στη γειτονιά μας. Και στις δύο περιπτώσεις, σημείωσε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης των εχθροπραξιών, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στις διμερείς σχέσεις, ειδικά για τα ζητήματα ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας, που σχετίζονται και με την προμήθεια των F-35.
«Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε και τόνισε πως στη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των 35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά δε με την πώληση F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, σημείωσε: «Eμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».
«Εκείνο το οποίο πάντοτε εμείς με σθένος απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμμαχίας, κυρίως του Βορειοατλαντικού Συμφώνου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Κανένας απολύτως εξοπλισμός ο οποίος αποδίδεται σε καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας», υπογράμμισε. «Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων, το οποίο θα καταλάβει και άλλες περιοχές, ιδίως το βόρειο Ισραήλ και το Λίβανο», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο», σημείωσε, ενώ ανέφερε πως ο ίδιος τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, ενώ θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. «Η Ελλάδα επειδή από την πρώτη μέρα τήρησε μια στάση αρχής στο Μεσανατολικό, μπορεί σήμερα με αξιοπιστία και σοβαρότητα να μιλά με όλους», ανέφερε. «Τόσο στο επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας σήμερα, όσο και το επίπεδο της οριστικής επίλυσης του Μεσανατολικού, ελπίζουμε σύντομα, θα έχει ένα πολύ καθοριστικό ρόλο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα δεν κάνει απόκρυφη εξωτερική πολιτική, ούτε σκοτεινή», υπογράμμισε. «Δεν κάνουμε συναλλακτική πολιτική, αλλά διεθνή πολιτική αρχών και αυτό το σέβονται όλοι. Και οι μεγάλοι παίκτες, οι ΗΠΑ που προφανώς αποτελούν μια υπερδύναμη, αντιλαμβάνονται ποιος είναι ο αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης», τόνισε και πρόσθεσε: «Μπορεί να είναι μια χώρα σχετικά μικρή σε έκταση, έχει όμως ένα δυσανάλογα μεγάλο κεφάλαιο, ένα υπερήφανο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής. Αυτό το έχει κατακτήσει με μία πολιτική αρχών και συνέπειας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες, να γινόμαστε σεβαστοί».
«Η μεγάλη στιγμή το 2022 με την εμφάνιση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων σηματοδότησε όχι μόνο τη μεγάλη μέρα υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, καθώς είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις αρχηγού κυβέρνησης που εμφανίζεται στο Κογκρέσο, αλλά και τη μεγάλη στιγμή της κορύφωσης των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Ιερό διπλωματικό θεμέλιο τη Συνθήκη της Λωζάνης»
«Ζητήματα τα οποία ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας, δεν πρόκειται ποτέ, ούτε να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Για εμάς η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, αναπαλλοτρίωτη και απορρέει από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Και δεν υπάρχει κανένας πολιτικός, πολλώ δε μάλλον εγώ που πάντοτε έχω μία θεσμική στάση στα πράγματα, να θέσει σε διαπραγμάτευση ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία».
Αναφερόμενος δε στη Συνθήκη της Λωζάνης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «ζήτημα τροποποίησης ή αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης δεν υπάρχει, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει».
Εξάλλου, όπως επεσήμανε, το ίδιο το διεθνές δίκαιο απαγορεύει οποιαδήποτε τροποποίηση Συνθηκών που καθορίζουν σύνορα. «Αλλά ειδικώς για εμάς η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ένα ιερό, στερεό νομικό θεμέλιο. Η σχέση η ελληνική με το διεθνές δίκαιο καθορίζεται εν πολλοίς από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος δεν ετέθησαν και δεν πρόκειται ποτέ να τεθούν».
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε δε πως όταν πρόκειται για την εθνική εξωτερική πολιτική, «δεν χωρεί ούτε πλειοδοσία σε ό,τι αφορά τον λαϊκισμό και δεν χωρεί σε καμία περίπτωση μία πολιτική και κομματική εκμετάλλευση».
Όπως τόνισε, «είναι ένα μεγάλο προνόμιο της χώρας να μπορεί να διαβουλεύεται με όρους ισχύος. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια και θα το επεκτείνουμε».
Σημείωσε δε πως είναι «αδιανόητο να μπαίνει μέσα στην πολιτική ζύμωση ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ υψηλής ευαισθησίας. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με τέτοιους όρους πολιτικής αντιπαλότητας θέματα πάρα πολύ σοβαρά».
«Ξεκινήσαμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες με την Τουρκία για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε ένα καθεστώς στο οποίο να συζητάμε. Για μας είναι σημαντικό να συζητάμε και να συζητάμε με όρους κυρίαρχης ισότητας, να συζητάμε με όρους τους οποίους να μπορούμε να επιβάλλουμε, να περνάμε τη θέση μας».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εξαιρετικά καλή αμοιβαία κατανόηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μια σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε οικοδομήσει. Βεβαίως η ειλικρίνεια αποδεικνύεται έμπρακτα και διαρκώς».
Είναι, όπως ανέφερε, «πάρα πολύ σημαντικό ότι πλέον έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις εντάσεις χωρίς να προκαλούνται κρίσεις».
Στο παρελθόν, πρόσθεσε, κάθε φορά που είχαμε μια ένταση είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλείτο μια μεγάλη κρίση.
«Εμείς θέλουμε οι εντάσεις και οι διαφωνίες, που υπάρχουν κανείς δεν διαφωνεί ότι υπάρχουν, -κι εμείς έχουμε θεμελιώδεις θέσεις από τις οποίες δεν πρόκειται να αποστούμε- αυτές οι διαφορετικές θέσεις να μην προκαλούν εντάσεις».
«Θέλω όταν αποχωρήσω από το Υπουργείο Εξωτερικών, να έχω αφήσει μία παρακαταθήκη, οι επόμενες γενιές να αισθάνονται αυτοπεποίθηση, ότι θα αισθάνονται μια ευγνωμοσύνη για όσα τους έχει προσφέρει η πολιτεία και θα μπορούν να ζήσουν με πρόοδο και ευημερία», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «μία Ελλάδα που θα μπορεί να κρατάει τα παιδιά της».
«Θέλω να μεταφέρω στους Έλληνες ακρίτες ότι θέλω να αισθάνονται απόλυτη ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. «Ούτε η κυριαρχία τους ούτε η ευημερία τους θα τεθεί ποτέ σε οποιαδήποτε συζήτηση. Δουλεύουμε νυχθημερόν έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες και ειδικά οι Έλληνες ακρίτες να αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής της ασφάλειας θέλω να σας πω ότι ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, εξαιρετικά φιλόδοξο και σημαντικό και γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε την εποχή της οικονομικής κρίσης.
«Δεν επιδιώκουμε ούτε τον πόλεμο, ούτε καμία εχθροπάθεια. Είμαστε ένας λαός ο οποίος, εκ φύσεως θα έλεγα, δεν είναι μισαλλόδοξος, είμαστε ανεκτικός (λαός), θέλουμε να ζούμε σε ειρήνη, όμως θέλουμε να διασφαλίσουμε και την απόλυτη αμυντική μας ασφάλεια», σημείωσε.
NΠ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιανουαρίου 2024 - 11:12
Πηγή: ΕΡΤhttps://news.rik.cy/el/article/2024/1/6/g-gerapetrites-gia-episkepse-mplinken-oi-epa-antilambanontai-poios-einai-o-axiopistos-periphereiakos-paiktes/